STIAI CA EXISTA O LEGATURA STRINSA INTRE INTESTINE SI CREIER?

Știai că există o legătură strînsă între intestine și creier? Cînd bacteriile intestinale se înmulțesc în exces, riști să suferi de probleme de memorie sau chiar de anxietate.

Intestinele sînt populate de un anumit tip de bacterii. Aceste microorganisme alcătuiesc flora intestinală sau bacteriană. Deși importanța lor este deseori subestimată, cert este că bacteriile din intestine joacă un rol important în ce privește procesele digestive și sistemul imunitar. În cazul persoanelor sănătoase, flora intestinală reglează pH-ul stomacului. Totodată, aceasta creează o barieră protectoare împotriva agenților infecțioși care pot declanșa boli. Din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase, a consumului de antibiotice și a stresului, activitatea florei intestinale poate fi compromisă. Drept consecință, apare un dezechilibru al acestor bacterii care poate prejudicia starea generală de sănătate. Pacientul va experimenta simptome grave. Inițial, acestea nu îi vor atrage atenția, dar, după un timp, problemele se vor croniciza și vor deveni greu de tratat. Așadar, este esențial să știi cum să recunoști dezechilibrele florei intestinale. Dacă este nevoie, ia măsuri timpurii pentru a le remedia.

5 moduri în care flora intestinală îți poate afecta sănătatea:

1. Boli digestive. Dat fiind faptul că intestinele sînt populate de bacterii, uneori survin dezechilibre care produc reacții negative. Microorganismele afectate se pot înmulți în exces, modificînd procesele responsabile de descompunerea alimentelor și absorbția nutrienților. Drept consecință, nivelul de sucuri gastrice și cel de toxine cresc, cauzînd simptome ca: gazele intestinale și flatulența; balonarea abdominală; senzația de arsură la nivelul stomacului; refluxul gastroesofagian; ulcerele duodenale; gastrita; diareea; sindromul colonului iritabil.

2. Probleme cognitive. Multe persoane nu realizează asta, dar există o legătură strînsă între creier și intestine. Din acest motiv, dezechilibrele florei intestinale pot afecta negativ funcțiile cognitive. Flora intestinală contribuie la producția mai multor neurotransmițători. Cînd aceasta se dezechilibrează, riști să experimentezi probleme de memorie și alte simptome care îți afectează gîndirea.

3. Carențe nutritive: Bacteriile benefice care trăiesc în intestine sînt esențiale pentru o sintetizare corectă a vitaminelor, a mineralelor și a celorlalți nutrienți ingerați. De îndată ce flora bacteriană se înmulțește în exces sau este lezată, procesele digestive se dereglează și absorbția optimă a nutrienților devine imposibilă. La început, acest dezechilibru nu este ușor de observat, organismul apelînd la rezervele sale de nutrienți. Însă în timp, survin o serie de simptome care semnalează existența unei probleme. Cele mai frecvente carențe nutritive cauzate de dezechilibrele florei intestinale sînt: carența de vitamina D, K, B7 și B12; carența de minerale (magneziu și calciu).

4. Probleme cutanate. Problemele cutanate pot fi declanșate de numeroși factori, atît interni, cît și externi. Printre aceștia se numără și sănătatea intestinală, care influențează purificarea organismului și absorbția nutrienților. Dacă suferi de oricare dintre următoarele probleme cutanate, este posibil să ai flora intestinală dezechilibrată: acnee, rozacee, psoriazis, eczemă.

5. Stres cronic. Stresul reprezintă un dezechilibru emoțional care tinde să fie asociat cu numeroși factori interni și externi. Deși este inevitabil să nu fim stresați în anumite momente, acesta poate fi și o consecință a dezechilibrelor florei intestinale. Această reacție este cauzată de o creștere a secreției de cortizol și a nivelului de toxine din organism, factori care afectează producția hormonilor bunăstării. Persoanele care suferă de stres cronic și recurent, deși au luat măsuri pentru a combate această problemă, ar putea avea o sănătate intestinală precară. Pentru a-ți proteja flora intestinală în mod adecvat, trebuie mai întîi să identifici care este cauza problemei experimentate. Adoptînd o dietă adecvată și evitînd expunerea constantă la toxine, vei previne orice dezechilibre.

Sursa: sanatatea.org

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40