STEFAN FULE: „VOR FI REFORME DE IMPLEMENTAT DUPĂ VILNIUS”

Moldova va trebui să implementeze reforme în trei sau patru cele mai importante domenii în perioada dintre parafarea Acordului de Asociere cu UE şi semnarea acestuia, a anunţat Comisarul European pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule.

Oficialul a menţionat, în cadrul unei videoconferinţe de luni cu jurnalişti moldoveni şi georgieni, că domeniile în care se aşteaptă reformele vor fi stipulate într-o declaraţie a Consiliului miniştrilor de externe. În baza acestei declaraţii, se vor propune criteriile de evaluare a implementării Acordului de Asociere.

Progresul reformelor în domeniile cele mai importante va fi măsurat prin intermediul Agendei de asociere, o variantă avansată a unui plan de acţiuni. Documentul va conţine măsuri concrete şi urmează a fi făcut public.

După semnarea Agendei, următoarea fază va fi crearea structurilor bilaterale pentru monitorizarea implementării.

Dacă în cazul Ucrainei s-a discutat crearea condiţiilor pentru semnarea Acordului, în cazul Moldovei şi Georgiei se discută deja despre crearea condiţiilor pentru implementarea efectivă a acordurilor respective cu UE, a subliniat Stefan Fule.

Republica Moldova, alături de Georgia, urmează să parafeze Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător în cadrul Summitului de la Vilnius, ce va avea loc la 28 şi 29 noiembrie.

Pauza luată de Ucraina nu va afecta relaţiile UE cu Moldova

Decizia recentă a Ucrainei în privinţa parcursului său european nu va avea absolut nicio consecinţă asupra determinării Uniunii Europene în relaţiile cu Republica Moldova, a declarat Stefan Fule, Comisarul European pentru extindere şi politică de vecinătate.

În context, referindu-se la Moldova şi Georgia, ţări care aşteaptă parafarea acordurilor sale de asociere cu UE la Summitul de la Vilnius la finele acestei săptămîni, oficialul european a reiterat regretul exprimat de UE vizavi de decizia Ucrainei de a suspenda pregătirile către semnarea unui astfel de acord. „Decizia Ucrainei, oricare ar fi aceasta – pentru că, apropo, încă nu am auzit o declaraţie clară din partea preşedintelui Ianukovici – nu va avea absolut nici o implicaţie asupra determinării noastre de a avansa în relaţiile cu Moldova”, a declarat Stefan Fule.

În privinţa Ucrainei, „poziţia UE este clară: oferta de semnare a unui acord de asociere fără precedent şi a ALSAC rămîne în vigoare”, a adăugat oficialul.

Comisarul s-a referit la măsurile unilaterale adoptate de Rusia faţă de unii membri ai Parteneriatului Estic, menţionînd că UE va continua să explice părţii ruse, dar şi forţelor de opoziţie din ţările partenere, că aprofundarea relaţiilor în cadrul Parteneriatului Estic nu „se face pe seama relaţiilor cu Rusia”.

Întrebat despre cum Uniunea Europeană va putea proteja membrii Parteneriatului Estic faţă de presiuni externe, Stefan Fule a declarat că, odată ce ţările partenere se vor apropia mai mult de UE – prin asociere politică, integrare economică mai profundă şi mobilitate a cetăţenilor mai activă – cu atît mai bună va fi protecţia pe care o va putea oferi Uniunea Europeană.

Comisarul a remarcat „cooperarea excelentă” cu Republica Moldova în domeniul liberalizării vizelor. După cum s-a anunţat, se aşteaptă ca în curînd Comisia Europeană să recomande Parlamentului European şi ţările-membre să aprobe o asemenea măsură. Stefan Fule a remarcat că multe depind de ţările-membre, însă el crede că acestea vor lua în considerare „temele de acasă făcute de Moldova şi evenimentele recente din regiune”.

Privitor la criticile aduse de forţele de opoziţie privind Acordul de Asociere, Stefan Fule a spus că, în perioada dintre parafare şi semnare, toată lumea va avea ocazia să examineze textul acestuia ca să se asigure de faptul că Acordul reflectă interesele naţionale.

Sursa: IPN