STEFAN FULE: “UNIUNEA EUROPEANĂ ESTE FERM HOTĂRÎTĂ SĂ SPRIJINE REPUBLICA MOLDOVA”

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut, pe 2 iulie, la Strasbourg, la sediul Parlamentului European, o întrevedere cu Stefan Fule, Comisarul european pentru Extindere şi Politici de Vecinătate, a informat Serviciul de presă al Preşedinţiei.

Cei doi oficiali au salutat în debutul discuţiei finalizarea negocierilor între Republica Moldova şi Uniunea Europeană pe marginea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat. Comisarul european a subliniat că este important ca în continuare autorităţile de la Chişinău să se concentreze pe consolidarea statului de drept şi pe separarea puterilor în stat, precum şi pe fortificarea instituţiilor democratice. „Uniunea Europeană este ferm hotărîtă să sprijine Republica Moldova în realizarea acestor obiective”, a spus Stefan Fule.

Nicolae Timofti şi Stefan Fule au abordat pe larg problema justiţiei din R.  Moldova. Şeful statului şi-a asigurat interlocutorul că autorităţile de la Chişinău vor utiliza într-un mod transparent şi eficient fondurile acordate de Uniunea Europeană pentru reformarea justiţiei din R. Moldova. „Sîntem decişi să întrerpindem toate acţiunile necesare îmbunătăţirii actului de justiţie şi, în particular, să eliminăm din sistemul judecătoresc magistraţii care compromit procesul de modernizare a justiţiei”, a declarat Preşedintele Timofti.

Nicolae Timofti şi Stefan Fule au convenit asupra unui şir de acţiuni comune ale Uniunii Europene şi Republicii Moldova în vederea parafării Acordului de Asociere, în perspectiva summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Stefan Fule a subliniat că acest document va aduce beneficii R. Moldova şi cetăţenilor săi.

Şeful statului a mai avut întrevederi la Strasbourg cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi cu secretarul Comisiei Europene pentru Democraţie şi Drept (Comisia de la Veneţia), Thomas Markert.