STATUTUL DE SUPERPUTERE MONDIALA CU CHELTUIALA MILITARA SE TINE

Bugetul de apărare al SUA este de şapte ori mai mare decît cel al Rusiei

Cheltuielile pentru înarmare sînt distribuite la fel de inegal la nivel global, precum şi bogăţia. Astfel, jumătate din costurile totale de apărare din întreaga lume sînt realizate de numai 5% din populaţia globului.

Cheltuielile bugetare ale SUA pentru apărare echivalează cu 3.300 de dolari pe cap de contribuabil. Per total, SUA cheltuiesc în acest scop 610 miliarde de dolari pe an, iar suma urmează să se majoreze pe fondul tensiunilor cu marea rivală, Rusia. Aproximativ unul din doi dolari destinaţi înarmării la nivel global este cheltuit de americani.

Cu 216 miliarde de dolari, China are cel de al doilea buget militar din lume, la mare distanţă faţă de locul trei. Pentru a ajunge la bugetul apărării al SUA, trebuie să adunăm cheltuielile făcute de China, Rusia, Arabia Saudită, India, Japonia, Marea Britanie şi Franţa la un loc. Dintr-o altă perspectivă, valoarea cheltuielilor militare ale SUA pe cap de angajat este mai mare decît PIB-ul pe locuitor în peste 70 de state ale lumii, printre care se numără Maroc, Nigeria, India sau Ucraina.
La începutul acestei luni, Washington-ul şi-a anunţat intenţia de a-şi întări prezenţa militară în Centrul şi Estul Europei.

Pentru investiţiile necesare extinderii, bugetul Pentagonului va fi majorat cu 3,4 miliarde de dolari din 2017, de peste patru ori mai mult decît fusese prevăzut în bugetul iniţial. Fondurile vor fi folosite pentru forţele armate prezente pe teritoriul Europei, traininguri cu aliaţii, armament şi îmbunătăţirea infrastructurii. Prin creşterea cheltuielilor militare pentru Europa, Alianţa Nord-Atlantică ţine să transmită Moscovei semnalul că Occidentul rămîne suspicios faţă de intenţiile ruşilor privind statele din vecinătate. Şi Rusia a investit foarte mult în armata sa în ultima perioadă, făcînd posibile intervenţii militare rapide în afara graniţelor ţării. Însă sumele pentru modernizarea tehnicii militare a armatei roşii nu se pot compara cu cele făcute de SUA.

Laurenţiu GHEORGHE