STATUL VA CHELTUI PENTRU DRUMURI 2,6 MILIARDE DE LEI, IAR EUROPENII - UN MILIARD

În Bugetul de Stat pentru 2016, pentru dezvoltarea și reabilitarea drumurilor au fost prevăzute 2,6 miliarde de lei. Cea mai mare parte a banilor va fi destinată dezvoltării drumurilor - 2,4 miliarde de lei. Pe lîngă asta, o sumă impunătoare destinată reabilitării drumurilor - 1 miliard de lei - va fi oferită de BERD, BEI și Comunitatea Europeană.

Reparația și întreținerea drumurilor publice va fi finanțată din fondul rutier și va costa statul 1, 4 miliarde de lei. Suma a fost majorată, față de 2015, cu peste 630 de milioane de lei. Pentru ramura gospodăriei drumurilor vor fi cheltuite 85 de milioane de lei. Tot pentru anul curent, vor fi cheltuiți bani pentru reabilitarea căilor de acces de la traseele magistrate spre școlile și spitalele din zonele rurale adiacente.

În același timp, Banca Regională de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va finanța 18 tronsoane de drumuri naționale, printre care Chișinău - Ungheni - Sculeni, Hîncești - Leova - Cahul, Chișinău - Giurgiulești. Banca Europeană de Investiții va oferi surse financiare pentru reconstrucia a 12 trasee, printre care Bălți - Fălești - Sculeni și Chișinău - Soroca.

Pentru aceste lucrări sînt prevăzute 300 de milioane de lei din granturi și peste 1,1 miliarde de lei din împrumuturi.

Sursa: Agora.md