Statul Paralel al lui Usatii

De ce e alimentat și menajat de SIS și alte structuri?

Mihai Conțiu

În urmă cu vreo 20 de ani, un fost ofițer al serviciilor secrete moldovenești de atunci, îmi spunea, cu detalii, despre o serie de acte grave de corupție și chiar banditism privitoare la un politician cunoscut în acea vreme. L-am întrebat, firește, de ce nu ia măsuri legale spre a fi deferit Justiției. Răspunsul lui m-a năucit de-a binelea – mi-a spus că n-ar fi prudent din partea lui, căci, cine știe?, acel politician ar putea ajunge, într-o bună zi, la guvernare, iar el, ofițerul, n-ar mai avea nimic de cîștigat din asta. Ulterior, am înțeles bine despre ce fel de ”cîștiguri” vorbea.

Mi-am amintit de această secvență în contextul în care eu și alți observatori atenți și cinstiți constatăm cît de flagrant este ”protejat informativ” Renato Usatîi de către SIS și alte instituții naționale de forță. Pînă nu de mult, exista un singur Stat – Statul mafiot al lui Plahotniuc. După fuga acestuia și reabilitarea Statului de Drept, aproape instantaneu a început să se edifice Statul Paralel al lui Renato Usatîi. La vremea respectivă, am semnalat pericolul revenirii ”triumfătoare” a lui Usatîi în țară. Am atras atenția asupra generozității cu care fostul premier Maia Sandu și, atenție!, fostul ministru de Internefactori politici decizionali, i-au ”legalizat” revenirea în țară prin absolvirea lui juridică de orice faptă penală trecută. Încă de pe atunci semnalam că, pentru cei doi politicieni, Usatîi era luat în calcul drept un ”As politic” de perspectivă. Constat că nu m-am înșelat.

Statul Paralel al lui Usatîi e deja o realitate. Acest Stat n-ar funcționa fără complicitatea unor politicieni din Opoziție, care ar putea reveni la guvernare ”spre cîștigul unora”, și fără cea a unor grupări puternice, cu influențe decizionale, din SIS, MAI, Procuratură și chiar Armată. Constatăm, cu îngrijorare, că Statul Paralel al lui Usatîi se consolidează relativ independent, adică neangajat prin asumări politice de alianță cu alte forțe, de forțele politice din Opoziție care au declanșat un război total împotriva actualei guvernări. Mă refer, firește, la Plahotniuc-Candu, Șor, Sandu și Năstase. În acest context, mai cu seamă în alegerile prezidențiale, Usatîi va deveni ”Asul politic” nășit de Sandu și Năstase.

De ce, totuși, Usatîi e alimentat cu informații operative și menajat de SIS și alte structuri, în contextul în care acesta, la vedere, declarativ și la modul concret, le oferă permanent probe relevante prin care ar putea fi operat informativ și deferit Justiției? Oare nu și din pricinile arătate mai sus, care poate că au existat în permanență în serviciile moldovenești? Fără să reiau sau să enumer alte acțiuni subversive ale Statului Paralel al lui Usatîi, acțiuni care sfidează flagrant legislația, pe moldovenii cinstiți, Statul de Drept și serviciile secrete, mă voi referi doar la ultimele lui provocări diversioniste și destabilizatoare.

Am scris, mai demult, că Usatîi a devenit ”eroul pozitiv” și preferat al mai multor portaluri electronice și, mai ales, al unor posturi de televiziune, cele mai vizibile fiind Tv8, N4, Jurnal Tv și Pro Tv Chișinău. Logica mediatizării intense a acestui personaj poate avea două motivații cumulate: adversitatea politică angajată față de guvernanți și Igor Dodon, precum și banii lui Usatîi. Joi, 14 Mai, a fost rîndul mediocrului post de televiziune N4 ca să-l invite, iar asta în cadrul bine gînditei emisiuni ”Puterea a Patra”. Îmi este imposibil să cred că cel puțin cei de la SIS nu au auzit și reținut ceea ce am recepționat și eu. În timpul acestei emisiuni, în vreo cinci momente, Usatîi, direct, dar și cu trimiteri sugestive, și-a recunoscut relațiile puternice pe care le are cu serviciile secrete naționale și alte structuri de comandă. Altă dată, Usatîi s-a împăunat și cu relații sus-puse cu servicii secrete externe și cu zone interlope transnaționale. Este sau nu ”încadrabil penal”?

În vederea mobilizării celor cîțiva veterani de război care au participat Duminică, 17 Mai, la protestul antiguvernamental și antiprezidențial din Piața Marii Adunări Naționale, Usatîi a declarat că le oferă 20 de tone de benzină, 6.000 de măști, 6.000 de perechi de mănuși și 500 de litri de dezinfectant. Că le-a oferit și bani și alte produse nu a spus nimic, dar e greu de închipuit că veteranii aceia ar fi acceptat să iasă pe gratis la acel protest. Precizăm că structurile de conducere ale tuturor organizațiilor de veterani de război au denunțat protestul de Duminică. Asta s-a întîmplat în condițiile restrictive sociale, firești și legale dictate de pandemia ucigașă de coronavirus! Tot în aceste condiții, Usatîi, a decis redeschiderea piețelor din Bălți, începînd cu ziua de Marți, 19 Mai, în pofida măsurilor instituite de Comisia Extraordinară Sănătate Publică, care interzice acest lucru. Este sau nu ”încadrabil penal”?

Constatăm, așadar: Statul Paralel al lui Usatîi se consolidează prin violență, prin sfidarea legilor, autorităților și a oamenilor cinstiți; cum mituiește și cumpără efectiv oamenii pentru proteste; cum îi încurajează pe oameni ca să-l urmeze pentru că are relații puternice cu serviciile secrete, cum SIS și celelalte structuri de forță îl alimentează, menajează și protejează informativ pentru neștiute dar intuibile ”perspective politice aducătoare de noi cîștiguri”. Dacă SIS, MAI, structuri ale Procuraturii și ale Armatei îl protejează atît de bine, atunci pe majoritatea covîrșitoare a moldovenilor cine o protejează în fața acestui gangster agresor și teribil de periculos?