STATUL ISLAMIC A ARUNCAT IN AER MOSCHEEA DIN MOSUL UNDE SI-A PROCLAMAT CALIFATUL

Militanți ai Statului Islamic au aruncat în aer miercuri moscheea al-Nuri din Mosul, unde liderul islamist Abu Bakr al-Baghdadi a apărut ultima oară în public și și-a proclamat califatul, în 2014, transmit agențiile de presă internaționale, citînd surse guvernamentale irakiene.

Marea moschee, faimoasă pentru minaretul său înclinat, numit al-Hadba (Cocoșatul), data din secolul al XII-lea.

Distrugerea a fost pusă pe seama Statului Islamic de armata irakiană, care afirmă că trupele guvernamentale ajunseseră la 50 de metri de moschee. "Bandele teroriste ale Daesh (Statul Islamic) au comis o nouă crimă istorică, aruncînd în aer moscheea al-Nuri și minaretul istoric al-Hadba al acesteia", arată un comunicat al militarilor irakieni, citat de Reuters.

Luptătorii jihadiști au acuzat însă aviația coaliției internaționale conduse de SUA că a lovit moscheea. Un purtător de cuvînt al coaliției a dezmințit afirmația.

Combatanții islamiști sînt în prezent izolați într-o zonă restrînsă, dar dens populată din Mosul, după o ofensivă a armatei irakiene începută în octombrie anul trecut. Surse militare irakiene și americane afirmă că al-Baghdadi a părăsit orașul și se ascunde în apropierea frontierei dintre Irak și Siria.

Sursa: Agerpres