Statul, cetateanul captiv si politicienii

Iluzia libertății individului născut dator Statului

Mihai CONȚIU

Din clipa în care am fost născuți, devenim, în mod automat, o entitate profitabilă pentru Statul pe teritoriul căruia vedem lumina zilei. Imediat după naștere, părinții plătesc o taxă pentru ca Statul să-ți certifice, legalizeze identitatea. Nici nașterea, în sine, nu e gratuită, cum nu este gratuită nici recunoașterea identității tale de către Stat, inclusiv de către Biserică. Hrana, veșmintele, recreerea, educația și tot ce mai presupune devenirea individului întru maturizare presupun un cumul însemnat de cheltuieli impozitate de către Stat. Trăim ca să muncim ori muncim ca să trăim? Și una, și alta! Individul social are nevoie de muncă pentru propria-i supraviețuire, pentru a-și întreține familia, a se distra și a aduce pe lume o altă viață. În funcție de izbînzile personale ori din pricina altor presupuse certitudini, individul trăiește cu iluzia că este liber, că face ce vrea. Este cea mai mare minciună în care trăiam, iar Statul este mulțumit de asta!

În urmă cu cîteva zile, un mare și respectabil multimilionar spunea: ”Pentru ca eu să-i dau unui angajat un salariu lunar de 1.000 de euro, acesta trebuie să-mi producă cel puțin 4.000 de euro pe lună”. Cam în această manieră, dar mult mai despotică, procedează și Statul cu absolut toți cetățenii lui. Statul există datorită taxelor și impozitelor cu care își înrobește absolut toți cetățenii. Proprietatea individuală este doar o iluzie. Atîta timp cît individul este obligat să-i plătească Statului un impozit anual doar pentru că este ”proprietarul” unei case, unui teren, unor turme de oi ori vite etc., despre ce proprietate absolută mai vorbim? Suntem proprietari doar a unor fleacuri de care Statul nu este interesat. Plătim taxe Statului pentru absolut orice, inclusiv pentru fondul de pensie de care mulți nici nu apucă să se bucure, fond care rămîne Statului.

Există State democratice ”controlabile” de către cetățeni, în sensul că acestea dau seamă de felul în care cheltuiesc banii colectați de la ei, dar există și State ca Republica Moldova. Statul Republica Moldova există, așa cum spuneam mai sus, datorită banilor colectați în chip de taxe și impozite de la absolut toți moldovenii. Ce face Statul Republica Moldova cu toți acești bani? Cu prioritate, cei care conduc vremelnic acest Stat, cheltuiesc bugetul național pentru a le oferi privilegii salariale doar celor care li se subordonează politic. În Statele autentic democrate, prioritățile naționale absolute sunt Educația, în primul rînd (fără Educație, nu avem medici, arhitecți, alți pedagogi, istorici etc.), Sănătatea, Cercetarea și valorificarea moștenirii culturale și istorice, inclusiv Apărarea Țării.

În Statul Republica Moldova, ca, de altfel, și în România, acestea nu sunt priorități naționale. Prioritare, în Statul Republica Moldova, sunt: salariile și îndemnizațiile demnitarilor și tuturor șefilor mai mari ori mai mici, care sunt uriașe în raport cu venitul mediu, precum și privilegiile ”auxiliare”, cum ar fi, de exemplu, mașină și șofer personal, căci ei nu circulă, ca în Occident, cu propria lor bicicletă sau transportul în comun; pensii privilegiate – pensia lunară a unuia echivalează cu pensia pe un an a unui bătrîn nevoiaș care a muncit la Stat o viață întreagă; salarizarea generoasă a unui uriaș aparat birocratic central, raional etc.

Dacă Statul Republica Moldova s-ar gîndi la viitorul Țării și la binele cetățenilor de la care colectează acești bani, salariile și privilegiile amintite mai sus ar trebui să fie atribuite Educației și Sănătății. Aleșii poporului, pentru că sunt ai poporului, ar trebui să fie plătiți simbolic, iar consilierii Primăriilor ar trebui să facă voluntariat. Din nefericire pentru acest popor obidit și exploatat la sînge de către Statul Republica Moldova, banii moldovenilor sunt folosiți pentru a întreține o clasă îmbuibată de politicieni parveniți, aroganți și pricepuți doar la înșelătorii și furturi din perspectiva Puterii pe care o dețin vremelnic. Sunt aleși pentru ca ei să-i servească pe cetățenii care i-au ales și le plătesc privilegiile! În Statul Republica Moldova este invers! Orice parvenit ajuns deputat ori ministru se schimbă radical. Se poartă de parcă ar fi alesul Domnului, nu al oamenilor. Devine arogant, inaccesibil pentru ”prostime”, posesor al adevărului absolut și ”învățător al națiunii”.

Pentru astfel de anomalii inumane sunt impozitați moldovenii de către Statul Republica Moldova! În mod absolut conștient, Statul Republica Moldova cheltuiește banii moldovenilor pentru privilegierea acestei nesfîrșite caste de politruci, dar nu pentru salarizarea generoasă a Educației, Sănătății ori Cercetării. O face pentru că existența acestui tip de Stat depinde strict de existența unei populații needucate, neinformate corect, neasistate elementar de un sistem de Sănătate puternic și, deci, ușor de mințit. Avînd o astfel de populație conservată în beznă, Statului îi este mai lesne să-i vîndă individului-alegător iluzia libertății de gîndire, a propriei însemnătăți sociale și a convingerii că e stăpîn pe propriul destin.

Eșecul moral individual al moldovenilor, generic vorbind, convine de minune celor care stăpînesc Statul colector de impozite. Uitați-vă la ei – ca să-și transforme în virtute frustrările și ratările, cei mai mulți se autoamăgesc cu atribute de ”mari bărbați ai neamului, oameni de omenie” etc.! În tot acest timp, Statul își bagă încet, încet cetățenii în morminte, după ce au siguranța că aceștia i-au lăsat urmași după chipul și asemănarea lor de supușenie față de Stat. Am vorbit aici doar despre Statul oficial, dar, după cum știți, există și un Stat neoficial, unul paralel, cel al hoților și bandiților, două State îngemănate, fraterne, despre care vom vorbi altădată! Maia Sandu și PAS știu despre ce vorbim! Vor să le conducă pentru că prea sunt lăsate de izbeliște, că prea sunt dezbinate acum, după fuga lui Plahotniuc! De aceia, sub acoperire, spun că vor să lupte cu bandiții și corupția, nicidecum pentru stimularea Educației și Sănătății ca priorități în fața neo-politrucilor care, deja, au învins Constituția! Ei știu prea bine ce fel de popor vor să controleze!

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
08.03.24 - 20:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40