STABILITATEA POLITICĂ NE VA PERMITE SĂ OBŢINEM ŞI ÎN CONTINUARE BENEFICII DIN COOPERAREA CU UE

Prim-ministrul interimar Iurie Leancă a participat la recepţia oferită de Delegaţia Uniunii Europene în R. Moldova cu ocazia Zilei Europei, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Premierul interimar a menţionat că este onorat să reprezinte Guvernul Republicii Moldova la festivitatea consacrată Zilei Europei şi a salutat prezenţa la eveniment a oaspeţilor atît din ţară, cît şi de peste hotare. ”Mă bucur să văd prietenii noştri, care se află în Republica Moldova, nu doar în virtutea funcţiilor lor, dar şi din dorinţa lor de a fi alături de ţara noastră. Ceea ce ne uneşte pe noi toţi, astăzi, aici, este faptul că aparţinem unei mari familii europene, bazate pe o istorie, valori şi tradiţii comune şi cel mai important - pe aspiraţii de a trăi într-o Europă stabilă, prosperă şi reunită”, a spus Iurie Leancă. Premierul interimar l-a felicitat pe Ambasadorul Dirk Schuebel, pentru decizia luată de a organiza în acest an festivităţi cu ocazia Zilei Europei şi la Tiraspol. Totodată, Iurie Leancă a apreciat faptul că Ştefan Fule, Comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, va veni în vizită la Chişinău, cu prilejul marcării Zilei Europei, demonstrînd astfel voinţa de a fi alături de poporul nostru.

Prim-ministrul interimar a evidenţiat importanţa asigurării continuităţii paşilor întreprinşi în relaţiile ţării noastre cu Uniunea Europeană, pentru atingerea obiectivelor propuse în baza agendei bilaterale. ”Este necesar să pornim de la ideea fundamentală că integrarea europeană nu este o opţiune, ci o necesitate şi un imperativ pentru R. Moldova. Este o decizie conştientă, pornind de la faptul că ţările membre ale UE au demonstrat că sistemul pe care ele îşi bazează construcţia politică, economică şi socială, serveşte în primul rînd omul simplu, cetăţeanul de rînd”, a spus Iurie Leancă. Prim-ministrul interimar şi-a exprimat convingerea că actuala criză politică va fi depăşită prin eforturi conjugate şi responsabilitatea asumată a clasei politice din Republica Moldova. ”Şansa de a depăşi această criză şi de a avea un Executiv eficient şi funcţional depinde foarte mult de capacitata noastră de a înţelege care este miza noastră în acest an în relaţia cu Uniunea Europeană. Sînt convins că vom da dovadă cu toţii de responsabilitate, maturitate şi înţelegere a obiectivelor care ne stau în faţă”, a spus Iurie Leancă.

La rîndul său, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, Dirk Schuebel a menţionat că Ziua Europei reprezintă o posibilitate excepţională pentru a celebra realizările Uniunii Europene în promovarea democraţiei, drepturilor omului, a păcii şi prosperităţii pe continentul european, iar pentru realizarea acestor eforturi, în 2012, Uniunii Europene i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace. Totodată, Ambasadorul Dirk Schuebel a trecut în revistă şi principalele realizări în relaţiile dintre R. Moldova şi UE, precizînd că negocierile privind Acordul de Asociere şi Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător au derulat într-u ritm intens, iar Summitul de la Vilnius din acest an va oferi oportunitatea de a obţine o apropiere în raporturile bilaterale.

Dirk Schuebel a subliniat faptul că vizita oficialilor europeni de rang înalt în ţara noastră, precum şi faptul că R. Moldova a beneficiat din partea UE, de cea mai mare asistenţă din regiune, reprezintă o dovadă a ascensiunii relaţiilor bilaterale. Oficialul european a mai menţionat că R. Moldova s-a manifestat ca cel mai aprig susţinător al principiului ”more for more” (mai mult pentru mai mult) al Politicii europene de Vecinătate. Dirk Schuebel şi-a exprimat convingerea că stabilitatea politică şi reformele promovate vor permite ţării noastre să obţină şi în continuare beneficii din cooperarea cu Uniunea Europeană.