SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 August

Ortodoxe

Sf. Mc. Lavrentie, arhidiaconul; Sf. Sfințit mc. Xist, episcopul Romei; Sf. Mc. Ipolit
Duminica a 9-a după Rusalii

Greco-catolice

Duminica 9 dR (a Umblării lui Isus pe ape). Sf. arhidiac. m. Laurențiu

Romano-catolice

Duminica a 19-a de peste an

Sf. Laurențiu, diacon m.

Sfântul Mucenic Lavrentie, pomenit în calendarul creștin ortodox la 10 august, a trăit în secolul al III-lea. A fost arhidiacon al Sfântului Sixt, episcop al Romei. Din cauza persecuției împotriva creștinilor, Sfântul Sixt a fost luat spre a fi judecat, împreună cu alți doi diaconi.

După arestarea acestora, Lavrentie a vândut vasele bisericii și a împărțit banii săracilor.

În timp ce Sixt era dus pe Via Appia, spre a i se tăia capul, Sfântul Lavrentie i-a ieșit în cale și i-a strigat: "Nu mă lăsa, Părinte Sfânt, pentru că am împărțit deja comorile pe care mi le-ai încredințat". După ce a rostit aceste cuvinte, a fost luat de soldați și somat să-i dăruiască împăratului comorile de care vorbise. Ca împăratul să cunoască despre ce comori era vorba, Lavrentie cheamă șchiopii, orbii, bolnavii care se bucuraseră de banii dați de Sfântul Lavrentie.

În cele din urmă, i s-a cerut să se închine idolilor. A refuzat și astfel a fost închis în temniță. Aici l-a vindecat de orbire pe Lucillus și apoi l-a botezat. Temnicerul Hippolytus, fiind martor la minune a cerut și a primit și el botezul. S-a numărat și el în rând cu mucenicii, fiind omorât pentru credința în Hristos.

După mai multe chinuri, Sfântul Mucenic Lavrentie a fost întins pe un grătar așezat pe cărbuni aprinși. Primind pătimirea focului, Sfântul Lavrentie a stins focul cel necurat al idolatriei. În iconografie, el este reprezentat cu cădelnița cu jar în mână, cădind și înmiresmând Biserica lui Hristos.

AGERPRES/(Documentare-Mariana Zbora-Ciurel; editor: Irina Andreea Cristea)