SPRE CE VOR SA DUCA TARA LUPU ŞI PDM?

Permanentizarea sărăciei şi izolarea internaţională

Ipocrizia unora ca Iurie Leancă sau Maia Sandu manifestată atunci cînd promit moldovenilor pielea ursului din pădure (adică imposibila integrare europeană a ţării) ca să fie votaţi trebuie să fie privită prin prisma primitivismului politic despre care ei consideră că poate fi aplicat cu succes aici, în RM. Ei sînt folosiţi de PDM în favoarea lui Marian Lupu. Aceştia trebuie să rupă voturi de la Andrei Năstase (adică de pe segmentul de Centru-dreapta) ca să nu cumva să ajungă în turul doi de scrutin, deschizîndu-i astfel cale lui Lupu.

Jocul politico-electoral al PDM este de-a dreptul diabolic, iar cînd facem această afirmaţie ne gîndim la aceea că acest partid are convingerea că se poate juca mincinos şi cu uşurinţă cu minţile moldovenilor uşor manipulabili şi insuficient de pregătiţi ca să înţeleagă ce li se pregăteşte. PDM, prin Lupu, promite perspective şi, mai ales, binefaceri europene, numai că PDM şi Lupu nu sînt deloc proeuropeni.

Asocierea pro-europenismului afişat de Lupu cu cel al lui Leancă şi Maiei Sandu nu este deloc întîmplătoare, căci sînt părţi ale aceluiaşi scenariu. Leancă, fiind un vechi „diplomat sovietico-kgb-ist”, dar infiltrat cu rafinament în diplomaţia externă a RM, pare a fi un tip cu ceva relaţii în cercurile diplomatice europene. Pentru PDM, el reprezintă un fel de garanţie de reprezentativitate (a se vedea asocierea lui Leancă la actuala guvernare!), iar asta în contextul în care există „promisiuni” că va face parte şi din echipa guvernamentală diplomatică „proeuropeană” în cazul în care Lupu va cîştiga alegerile. Tocmai în această conjunctură PDM îşi imaginează că va înşela vigilenţa europenilor şi americanilor (inclusiv a ruşilor), care, în planurile lor, nu trebuie să bage de seamă că rolul lui Leancă este tocmai acela de a distruge orice şansă electorală a candidaţilor de Centru-dreapta, adică a acelora care chiar sînt proeuropeni.

La fel este şi cu rolul Maiei Sandu, care, nefiind „afectată biografic” de legături cu fostul KGB, este folosită de PDM pentru înşelarea observatorilor occidentali chipurile că are „faţă occidentală” deoarece a lucrat doi ani pentru Banca Mondială.

 

Încercînd să-i înşele pe toţi, PDM şi Lupu sînt antieuropeni şi anti-ruşi

În clipurile sale electorale, Lupu se laudă cu o guvernare performantă, proeuropeană şi capabilă să integreze ţara în UE. Păi nu PDM condus de Lupu este partidul care a pus capăt oricărei şanse de integrare în UE din clipa în care a pus mîna pe Putere în mod fraudulos prin demisionarea Guvernului Streleţ? Păi nu din cauză că PDM condus de Lupu a demisionat Guvernul Streleţ şi a acaparat Puterea printr-o autentică lovitură de stat, iar FMI, UE şi alţi donatori occidentali s-au retras din RM şi au sistat absolut orice împrumuturi şi investiţii?

Ce a făcut pentru ţară Guvernul Filip controlat de PDM? O primă tranşă de împrumut obţinută cu greu şi „din milă” din România, acordată de români pentru moldoveni, nu pentru guvernanţi? Păi sărăcia lucie în care se zbat moldovenii acum nu oare este cauzată de Guvernul PDM, iar asta din pricină că nimeni din Occident nu mai vrea să ajute această ţară imediat după de acelaşi PDM a demis Guvernul Streleţ? Lupu se laudă cu parcursul proeuropean care, chipurile, ar fi un merit al guvernării controlate de PDM, invocînd în acest sens liberalizarea regimului de vize şi semnarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb cu UE. În realitate, acest merit aparţine Guvernului Filat, nu cel condus de Leancă, care nu a făcut nimic altceva decît să semneze ceea ce reuşise guvernarea PLDM-ului de dinainte.

La modul cel mai real cu putinţă, PDM a distrus PLDM tocmai că era proeuropean şi dorea cu ardoare integrarea europeană a ţării. Alta este cînd vorbim despre erorile grave comise de Filat personal şi despre incapacitatea lui de a nu se lăsa atras în capcanele meschine întinse de PDM! PLDM-ul de astăzi este o clonă a partidului care a fost odată. N-ar fi fost aşa dacă, după ce a ieşit de sub autoritarismul feroce al lui Filat, după ce Viorel Cibotaru a devenit preşedintele PLDM, nu ar fi devenit o anexă subtilă a PDM. Cînd spunem asta, ne referim la jocul diabolic prin care PDM a transformat actualul PLDM într-un fel de alternativă la PPE a lui Leancă, adică un fel de „alternativă la altă alternativă din subordinea PDM”.

Candidatura la Preşedinţie a lui Lupu confirmă faptul că PDM doreşte permanentizarea sărăciei moldovenilor şi izolarea internaţională a RM. De UE şi Occident, în general, PDM a izolat ţara în ultimii şase ani prin sabotajele constante la orice tentativă de apropiere de standardele europene necesare continuării parcursului proeuropean. Aici este vorba despre faptul că PDM nu a eliberat din captivitate Justiţia, Procuratura, CNA, CNI etc., care au fost condiţii obligatorii şi au fost recomandate constant pe parcursul acestor ani de UE. PDM a avut puterea să îndeplinească aceste recomandări şi nu le-a îndeplinit. Atunci ce garanţii mai poate oferi moldovenilor şi europenilor acest partid că va face, în viitor, ceea ce n-a făcut în şase ani, dar va „reuşi” dacă Lupu va fi ales preşedinte? Păi, ţinînd seamă de prerogativele prezidenţiale, de cînd o Preşedinţie condusă de Lupu poate determina reformarea statului, iar asta în contextul în care PDM o putea face oricînd, chiar şi în ultimul ceas, înaintea declanşării campaniei electorale?

Pe acest întreg generic antieuropean al PDM şi al lui Lupu, acelaşi partid a provocat şi Rusia, de aşa manieră încît viitoarele embargouri ruseşti asupra mărfurilor moldoveneşti n-ar mai trebui să mire pe nimeni. De bine, de rău, piaţa rusească este una tradiţională pentru mulţi moldoveni, iar UE, prin Acordurile semnate cu MD, nu interzice sau restricţionează relaţiile economice moldo-ruse de sub umbrela CSI. Dimpotrivă.

După cum ştiţi, la summit-ul CSI de la Bişkek, premierul democrat Pavel Filip a declarat că Republica Moldova refuză să preia preşedinția prin rotație a CSI. Cui din Occident crede primul ministru că-i va face pe plac în contextul electoral din RM este greu de descifrat. UE şi SUA, de exemplu, nu se poartă vitejeşte cu Rusia, ci dialoghează, negociază şi caută compromisuri rezonabile. Renunţarea la preluarea acestei preşedinţii este chiar un afront adus Rusiei, un afront adus de o ţară minusculă în raport cu marile puteri occidentale nu-l pot lua în calcul. Prost sfătuit fiind, premierul Filip şi-a imaginat că se ridică la „înălţimea demnităţii” preşedintelui Nicolae Timofti, care a refuzat să reprezinte RM la acest summit.

Refuzul lui Timofti a reprezentat un teribil deserviciu adus lui Filip. Nici dacă anunţa retragerea din CSI a RM nu ar fi fost poate mai păgubitor pentru moldoveni decît renunţarea sfidătoare la deţinerea preşedinţiei prin rotaţie a CSI. Această renunţare, plastic vorbind, denotă felul în care PDM guvernează ţara – vrea să aibă putere, vrea să fure şi să aibă beneficii, dar de răspuns să răspundă poporul, căci el este „suveran”, nu PDM, nu Lupu…Şi guvernul „şi-a asumat” legile care pun furtul miliardului pe spatele poporului!

„Sper că vom construi un dialog lucrativ, dar să vedem ce va ieşi din asta. Ne dorim mult să ajungem la un consens. Însă în format bilateral deja nu mai putem face acest lucru, dat fiind acel fapt că Moldova a semnat cunoscutul Acord cu Uniunea Europeană. Va fi necesară, bineînţeles, participarea Comisiei Europene. Vom spera că ne va reuşi să concepem unele soluţii pozitive", a declarat preşedintele rus Vladimir Putin.

Aţi reţinut, deci, că dialogurile bilaterale cu Rusia s-au dus de rîpă, iar altele nu vor avea loc decît prin participarea Comisiei Europene, iar asta înseamnă că pe producătorii şi exportatorii moldoveni de produse moldoveneşti în Rusia îi aşteaptă zile grele în această Toamnă. Acum înţelegeţi ce face guvernarea PDM pentru moldoveni? Cui i-a folosit această aroganţă de renunţare la preşedinţia CSI, care oricum nu punea Moldova în nici o situaţie dificilă cu UE, ci a îndepărtat-o de piaţa de desfacere a Rusiei? Nu tot PDM este partidul responsabil de faptul că mulţi dintre moldoveni sînt dependenţi de piaţa rusă întrucît nu au fost ajutaţi să se alinieze standardelor europene? Sigur că da! Atunci de ce îi alungă intenţionat şi brutal de pe o piaţă în care tot democraţii i-au conservat pe producătorii şi exportatorii moldoveni?

Spre ce vor să ducă ţara Lupu şi PDM? Vreţi să aflaţi? În Evul Mediu, în sclavagism! Cît de sinucigaşe mai pot fi instinctele moldovenilor care l-ar mai vota pe Lupu preşedinte?

Mihai CONŢIU