SPORTUL MEU PREFERAT ESTE VIATA

Motto: „Nimic nu îl epuizează şi nu îl ruinează mai mult pe om decît inactivitatea fizică permanentă.” (Aristotel)

Ce, sau cît ne-am face fără sport?

Curele de slăbire sînt la mare modă. De ce? Simplu, pentru că rata obezității este în plină creștere! Deși e mai simplu să prevenim, mulți ajung să se trateze atunci cînd este prea tîrziu. Important este că ajung totuși să conștientizeze că trebuie să ia masuri. Căutăm în mîncare plăcerea sau recompensa. Dar uităm să corelăm consumul de mîncare cu arderile prin mișcare, sport și efort susținut. ATENȚIE: sîntem exemplul copiilor noștri. „Grasule” și „Graso” te urmăresc toată viața. Nu că am fi avut nevoie de o confirmare științifică, dar cercetătorii atrag atenția că jignirile pe care le primesc copiii le afectează încrederea în sine. În special acelea pe teme de greutate. Distrug modul în care copiii își percep corpul și duc la alte probleme. Emoționale și de sănătate.

Sportul te face mai fericit

Nu, nu este o utopie, ci doar o consecinţă a eliberării unor hormoni responsabili cu starea de bine. Mișcarea este bună nu doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea mintală. Una dintre consecințele efor­tului fizic prelungit este opri­rea, cel puțin provizorie, a fluxului neliniştilor și grijilor tale. După 30 de minute de sport, apar gîndurile pozitive, chiar creative. Este vorba de efectul de bună dispoziție, care modifică circu­lația sîngelui, cu ajutorul hormo­nilor care stimulează psihicul. Efortul duce la secreția de endorfine, iar orice activitate fizică stimulează do­pamina, acest neuro-trans­mițător esențial al acțiunii și al plăcerii. Este adevăratul efect antidepre­siv al exercițiu­lui, cu efect mai durabil decît al en­dor­fi­ne­lor. După asta, grijile tot a­colo ră­mîn, numai că le vezi în alt mod, ai luat distanță. Să învingem sedentarismul tradițional, să ne convingem că, oricît ar fi de drastice dietele, corpului îi trebuie mișcare. Iar sportul modelează nu doar muschii, ci și spiritul și starea de bună dispoziție. Apoi, dieta de zi cu zi trebuie să se adreseze sănătății și nu slăbirii, pentru că avem nevoie, trăind într-un mediu de stres și poluare, de antioxidanți, fibre, calciu, amnoacizi.

Tu, cînd ai fost ultima dată la sală?

Mişcarea fizică este cea care ne ajută să ne tonifiem corpul, să fim mai energici sau chiar să ne îmbunătăţim starea de sănătate. Exerciţii fizice uşoare, antrenamente intense sau tehnici noi, care implică atît corpul, cît şi mintea, toate formele de sport sînt binevenite atunci cînd conştientizam cîte beneficii ne poate aduce acest stil de viaţă. Comoditatea e uneori mai puternică decît dorinţa de a arăta bine, sănătoşi, tonici, în formă. De aceea avem nevoie de motivaţii puternice pentru a ne mobiliza. Să ne autocultivăm intens rezistența psihică și fizică. Pentru cea fizică te sprijinim noi, instructorii, profesorii şi antrenorii, oferindu-ți idei și trucuri de MIȘCARE.

Este important doar să faci acel prim pas pentru a ieşi din zona de confort. Este important să înţelegi că activitatea fizică poate schimba viaţa, de care se poate de bucurat din plin, fără a mai da bani pe medicamente. Sportul poate readuce încrederea în sine, oferind o motivaţie în plus pentru atingerea scopurilor. Acceptă sportul în viaţa ta, pentru că viaţa ta merită o schimbare!

Ion PROCOPENCU, profesor de educaţie fizică, LT „Ion Creangă”, or. Căuşeni