SPORT

Fotbalistul Artur Ioniţă a debutat în campionatul Italiei, Serie A

Fotbalistul moldovean Artur Ioniţă (24 de ani) a debutat pe 1 septembrie cu noua sa echipă Hellas Verona în campionatul Italiei, serie A.

El a jucat aproximativ 15 minute în partida din deplasare cu Atalanta Bergamo, care s-a încheiat la egalitate (0-0). Mijlocaşul moldovean a intrat în teren în ultimul sfert de oră cînd Hellas Verona lupta, în temei, pentru a menţine rezultatul favorabil de pe tabela de marcaj. Excesul de zel, emoţiile s-au soldat pentru el cu un cartonaş galben primit.

Anterior el a jucat primul meci oficial în Italia în Cupa acestei ţări contra formaţiei Cremonese, încheiat cu scorul 3-0.

Artur Ioniţă este primul fotbalist moldovean legitimat la o echipă italiană din Serie A. Anterior el a evoluat la Zimbru Chişinău, Iskra-Stal Rîbniţa, Aaray (Elveţia). Jucătorul este una dintre piesele de rezistenţă ale echipei naţionale şi figurează în lotul convocat pentru meciul amical cu selecţionata Ucrainei (3 septembrie) şi partida cu lotul Muntenegrului (8 septembrie) din cadrul preliminariilor Campionatului European.

FC Tiraspol a urcat pe primul loc în clasamentul campionatului de fotbal

FC Tiraspol a urcat pe primul loc în clasamentul campionatului naţional de fotbal după egalitatea (1-1) încheiată în meciul disputat pe teren propriu cu echipa Veris Chişinău în etapa a şasea a turneului.

Oaspeţii au deschis scorul în minutul 4, cînd Petru Racu a transformat o lovitură de la 11 metri. Gazdele au egalat în minutul 92 prin Oleg Molla.

În celelalte partide din cadrul etapei au fost înregistrate următoarele rezultate: Milsami Orhei - Dinamo-Auto Tiraspol 6-0, FC Costuleni - Zaria Bălţi 2-3, Saxan Ceadîr-Lunga - Academia Chişinău 1-0.

FC Tiraspol, care totalizează 13 puncte, este urmată în top de Dacia (13 puncte), dar cu un golaveraj mai slab, şi Saxan (12 puncte).

Un moldovean a devenit medaliat cu bronz la Mondialele de judo

Moldoveanul Ion Remarenco (26 de ani), care reprezintă în prezent Emiratele Arabe Unite (EAU) pe arena internaţională, a devenit ieri medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de la Celeabinsk (Federaţia Rusă), categoria de greutate pînă la 100 kilograme.

Sportivul a repetat astfel performanţa unui alt fost compatriot Victor Scvorţov, originar din Tighina, care a devenit în urmă cu două zile, de asemenea, pentru EAU medaliat cu bronz la categoria de greutate pînă la 73 de kilograme.

Ion Remarenco este originar din Goleni (Anenii Noi). A absolvit Liceul-Internat Republican cu Profil Sportiv unde s-a antrenat sub îndrumarea răposatului Vasile Luca. A participat la Olimpiada de la Londra (2012), după care a decis să reprezinte EAU pe arena internaţională împreună cu un grup de judocani moldoveni, fapt ce a trezit un scandal imens în sportul moldovenesc.

Moldova a fost reprezentată la recentele Mondiale de Valeriu Muravski (66 kg) şi Valeriu Duminică (81 kg). Primul a cedat în primul meci disputat, iar al doilea - în a doua întîlnire.

Cel mai bun judocan moldovean, Sergiu Toma, premiant la Europene şi Mondiale, care a plecat din ţară împreună cu coechipierii sus-indicaţi în EAU, este suspendat pentru dopaj din activitatea competiţională pe un termen de doi ani.

Federaţia de box a omagiat premianţii Campionatului UE

Federaţia Moldovenească de Box (FMB) a omagiat, într-un cadru festiv, laureaţii Campionatului Uniunii Europene, desfăşurat la Sofia (Bulgaria), unde au obţinut două medalii de aur, patru de bronz şi primul loc în concursul pe echipe.

Campionii Alexandru Rîşcan (52 kg) şi Veaceslav Gojan (56 kg) au primit cîte 10 mii de lei fiecare. Medaliaţii cu bronz Dumitru Galogoţ (64 kg), Vasile Belous (69 kg), Victor Carapcevschi (75 kg) şi Victor Ialîmov (91 kg) - cîte trei mii de lei. De primele băneşti respective s-au învrednicit şi antrenorii laureaţilor.

”Am fost invitaţi în premieră să participăm la acest turneu. El nu figurează deocamdată în planurile noastre competiţionale, ale Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS). Dar este un turneu foarte valoros şi ar fi fost nedrept să trecem cu vederea importanţa lui”, a spus la conferinţa de presă desfăşurată cu această ocazie preşedintele FBM, Vasile Chirtoca.

Potrivit antrenorului lotului naţional Petru Caduc, ”campionatul UE este un turneu de o valoare aproximativă cu cel care avea loc în anii precedenţi în Uniunea Sovietică. Am fost invitaţi să participăm şi am dat curs invitaţiei. Sper că pe viitor vom evolua cu regularitate la acest turneu şi că va fi inclus şi în calendarul MTS pentru a nu apărea probleme referitoare la remunerare”.

La campionat, care s-a desfăşurat pentru a opta oară, au participat 131 de boxeri din 23 de ţări. Lotul naţional a fost primul şi după numărul de medalii obţinute şi al treilea la valoarea distincţiilor, fiind întrecut la acest capitol de selecţionatele Bulgariei şi Italiei, care au avut cîte două medalii de aur, dar şi una de argint.

Sursa: Moldpres