SPĂLARE DE BANI ÎN SISTEMUL DE ASIGURĂRI „CARTEA VERDE”

Managerul unei companii de asigurare autohtone şi un reprezentant al Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule au fost reţinuţi de colaboratorii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) în comun cu procurorii anticorupţie. Ei sînt suspectaţi că ar fi pus la cale o schemă frauduloasă de dobîndire a mijloacelor financiare din Sistemul Internaţional de Asigurări „Cartea Verde”, bani care ulterior erau spălaţi prin intermediul unor persoane interpuse.

Conform datelor preliminare, cei doi ar fi organizat fabricarea unor dosare fictive de accidente rutiere pe teritoriul Republicii Moldova între automobile de lux autohtone şi automobile cu numere de înmatriculare străine, preponderent din Bulgaria, România, Elveţia. Ulterior, companiile de asigurare, prin intermediul complicilor de la Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule verificau şi confirmau autenticitatea dosarelor accidentelor rutiere şi mărimea despăgubirilor. După confirmarea datelor, compania de asigurare, prin intermediul Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule, se adresa companiei de asigurare de peste hotare, care a eliberat Cartea Verde, pentru achitarea costurilor stabilite.

Astfel, persoanele care deţineau Cartea Verde pentru maşinile cu numere de înmatriculare din ţara de origine, cum ar fi Bulgaria, România, Elveţia, se adresau companiilor de asigurare moldoveneşti pentru încasarea costurilor totale ale automobilelor avariate. Mărimea onorariilor varia între 20 de mii şi 40 de mii de euro.

Potrivit unui comunicat al CNA, schema identificată a funcţionat din 2009. Prejudiciul total cauzat se estimează la milioane de lei. Mijloacele financiare obţinute ilegal din aceste activităţi se acumulau pe conturile bancare ale persoanelor interpuse, ulterior fiind împărţite între membrii grupării. Se presupune că aceştia au acţionat prin înţelegere prealabilă cu angajaţi ai Poliţiei rutiere din cadrul MAI, companiei de asigurare complice şi cu Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule. Săptămîna trecută, instanţa a eliberat mandat de arestare pe numele celor două persoane reţinute de CNA, una dintre care este organizatorul reţelei. Ceilalţi membri ai grupului, între care un angajat al poliţiei rutiere, conlucrează cu urmărirea penală şi depun depoziţii pe cazurile date, fiind cercetaţi în stare de libertate.