SPIONII CHINEI ADUC SERVICIILE AMERICANE IN PRAGUL DISPERARII

Serviciul de spionaj al Beijingului a început să-şi extindă reţeaua de agenţi şi să-şi diversifice metodele de racolare într-o campanie menită să consolideze poziţia Chinei în faţa Statelor Unite.

Oficialii de la Beijing din domeniul informaţiilor şi din cel militar au susţinut încă din perioada 2002-2012, în care China era condusă de preşedintele Hu Jintao, că în contextul în care ţara a ajuns o reală putere ar trebui dusă o campanie mai puternică împotriva SUA. Şi deşi oficialii din domeniul economic şi financiar s-au opus, argumentînd că ar trebui evitată o încleştare a relaţiilor cu SUA, principalul partener economic al Chinei, primii au ajuns să aibă cîştig de cauză, scrie „Newsweek“, citînd surse din domeniul informaţiilor.

Ca urmare, chinezii au trecut în ultima perioadă la o adevărată ofensivă în domeniul spionajului, dîndu-le mari bătăi de cap serviciilor secrete americane. Un fost oficial al CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite) a vorbit chiar de o „paranoia“ a serviciilor de informaţii din SUA legată de acţiunile Chinei. Mai ales că Beijingul nu se mai bazează doar pe tiparele clasice de recrutare. Dacă în trecut Beijingul viza în special atragerea unor cetăţeni SUA de origine chineză, în ultimii ani a început să recruteze americani care au studiat în China şi chiar persoane care nu au experienţă în domeniul spionajului, dar care pot fi exploatate din cauza unor probleme de natură financiară sau personală.

 

Mizînd pe „dragostea de mamă“

Elocvent în această ultimă privinţă este cazul unei angajate a Departamentului de Stat – Candace Marie Claiborne, în vîrstă de 60 de ani –, care a fost arestată pe data de 28 Martie, acuzată fiind că i-a minţit pe cei de la FBI (Biroul Federal de Investigaţii din SUA) privind legăturile sale cu agenţi chinezi. Potrivit agenţiei Stratfor, Claiborne, care era asistent administrativ şi a fost trimisă la post în China, a primit cadouri şi bani de la oficiali chinezi. Însă multe dintre aceste cadouri, printre care un i-Phone şi un computer MacBook, au ajuns la o altă persoană. Deşi iniţial au existat relatări în presă potrivit cărora ar fi fost vorba despre un bărbat care ar fi sedus-o pe angajata Departamentului de Stat şi care ar avea legături cu serviciile chineze, bărbatul în cauză era, de fapt, fiul femeii, scrie sursa anterior citată. În dosarul întocmit de FBI se arată că Marie Claiborne a contactat în luna Iulie a anului 2007 un oficial din cadrul Biroului de informaţii din Shanghai încercînd să-i găsească fiului său un post de profesor de engleză în această metropolă chineză.

Chiar a doua zi, fiul ei a primit de la respectivul oficial un e-mail privind postul dorit. Cei trei au continuat să poarte discuţii în 2007 şi în 2008 despre cariera bărbatului. Tot în dosar se arată că în luna Mai a anului 2011, cînd femeia se afla în China, un presupus agent chinez a contactat-o pentru a-i cere o analiză internă autorităţilor SUA despre strategia de dialog economic dintre cele două părţi. Cu o lună mai devreme, femeia primise o plată de 2.480$. Cum nu este clar dacă femeia le-a dat chinezilor documentul, ea nu a fost acuzată de spionaj. Dar chiar şi aşa, notează Stratfor, cazul Claiborne ilustrează modul în care evoluează strategia din domeniul spionajului chinez. În plus, acesta scoate în evidenţă faptul că agenţii Beijingului sînt foarte răbdători, fiind dispuşi să investească foarte mult timp pentru a obţine informaţii.

 

„Jocul pionilor“

Pe de altă parte, de cîţiva ani, serviciile de informaţii ale Beijingului au început să recruteze şi tineri americani aflaţi la studii în China, vizaţi fiind în special cei care vorbesc mai multe limbi străine şi care îşi doresc un loc de muncă în domeniul relaţiilor internaţionale sau care au calităţile necesare pentru a fi recrutaţi la un moment dat de serviciile de informaţii americane sau de Departamentul de Stat. Cazul Glenn Duffie Shriver a devenit celebru în acest sens. În 2010, Shriver, atunci în vîrstă de 28 de ani, părea un recrut ideal pentru CIA. Originar din Michigan, interesat de afacerile internaţionale şi pasionat de limbile străine încă din copilărie, acesta a studiat şi a lucrat în China, vorbind fluent dialectul mandarin. A încercat apoi să obţină un post la Agenţia Centrală de Informaţii, dar atunci cînd cei de la CIA au început să verifice atent care sînt relaţiile sale cu China, au apărut suspiciuni că acesta ar fi fost manipulat de spionii Beijingului.

De altfel, Shriver a fost arestat de FBI în timp ce încerca să părăsească Statele Unite la bordul unui avion, fiind acuzat că a încercat să se infiltreze în CIA pentru a spiona în favoarea chinezilor. A fost condamnat la patru ani de închisoare, iar povestea lui s-a transformat într-un documentar – „Games of Pawns“ („Jocul pionilor“, în trad.) – menit să-i pună în gardă pe studenţii americani. „Marea schimbare din ultimii ani este că americanii sînt vizaţi mult mai mult ca înainte“, a explicat pentru „Newsweek“ Dennis Wilder, care a fost în perioada 2015-2016 director adjunct al Departamentului CIA pentru Asia de Est şi Pacific. „Serviciul lor de securitate este acum mai sofisticat în ceea ce priveşte Occidentul“, a afirmat el, adăugînd că, în contextul în care foarte mulţi studenţi străini aleg China, serviciile „pot face recrutarea pe teren propriu“.

 

Recompense pentru deconspirarea spionilor

Autorităţile chineze nu joacă pe un singur front. Săptămîna trecută, oficialii de la Beijing au anunţat că oferă recompense în valoare de pînă la 72.000 de dolari americani celor care ajută la deconspirarea unor spioni străini, notează BBC. Autorităţile au insistat asupra faptului că publicul ar trebui să ajute încetul cu încetul la construirea unui „mare zid pentru combaterea răului şi a spionilor“. De altfel, încă de anul trecut a fost lansată o campanie de conştientizare privind spionajul. Locuitorii Beijingului le pot oferi informaţii autorităţilor printr-o linie telefonică, prin poştă sau în persoană.

Andreea ROMANOVSCHI, Adevărul.ro