SPECULATII LEGITIME IN LEGATURA CU PLAHOTNIUC

„Duşmanul personal al oligarhului”, Justiţia rusă, şi „duşmanul personal al Nataliei Morari”, Putin

Absolut toţi cei familiarizaţi cu fluxurile informaţionale şi istoricul lor îşi pot aminti lesne cum „a fost penetrată” Natalia Morari în „elita” formatorilor de opinie din Republica Moldova. La „paraşutarea” ei în Republica Moldova, presa moldovenească, mai cu seamă cea ostilă Rusiei, titra cu litere de-o şchioapă că Natalia Morari a devenit duşmanul personal al Preşedintelui Vladimir Putin, iar asta după ce i s-a interzis reîntoarcere în Federaţia Rusă, pe un aeroport moscovit.

După ce i-am aflat şi ambigua ei pregătire jurnalistică, m-am amuzat copios, spunîndu-i lui Ion Berlinski că este extrem de haios că mediatizarea cazului ei, una pozitivă, fireşte, s-a făcut sub „steagul românesc” de la ProTv Chişinău. Pricepîndu-mă un pic la nişte „chestii”, nu m-am îndoit niciodată de calitatea ei de agent acoperit. Este o convingere la care şi ea ar trebui să înţeleagă că am dreptul s-o pomenesc. Personal, respect şi admir misiunile bine duse la capăt, chiar şi atunci cînd mie nu-mi plac neapărat. În acest context, nu pot să nu admir profesionalismul cu care Natalia se poziţionează şi acum. În plus, prestaţia ei îmi descifrează „altfel” pro-europenismul şi pro-românismul „partenerilor ei de proiecte”.

La Natalia m-a făcut să-i port aducerea aminte „cazul” lui Vladimir Plahotniuc, care este acuzat penal în Rusia, exact cînd el s-a deplasat la Bruxelles şi în SUA. O acoperire excelentă pentru a cîştiga încrederea occidentalilor! Cunoscînd bine rigorile europene şi americane, este clar că Plahotniuc nu poate să-şi asigure o imunitate pentru tot restul vieţii decît în exteriorul lumii şi legislaţiei occidentale. Poate doar dacă are ceva „greu” de vîndut americanilor ar exista în seifurile lui motive să rămînă acolo! Totuşi va fi greu de crezut că va reuşi să jongleze la infinit cu relaţiile lui compromiţătoare cu întreaga clasă politică pro-rusească din România, începînd cu ex-preşedintele Ion Iliescu, cu falsitatea jocului geopolitic pro-european, precum şi cu „bănuita” lui dependenţă de anumite servicii secrete ruseşti.

Sînt tentat să cred că acţiunea penală intentată lui Plahotniuc de către ruşi trebuie să aibă drept scop o deplină acoperire a lui, să-l facă simpatizat de către Occident pentru că „este vînat” de către ruşi, la fel ca Natalia Morari, care a fost „inamicul personal al lui Putin”, de parcă preşedintele Putin ar putea avea inamici personali!

Aceste speculaţii ale mele trebuie să fie puse în contextul în care lui Plahotniuc i se restrîng foarte mult opţiunile de salvare personală. Asumarea sinceră a integrării europene îl trimite, inevitabil, după gratii, într-un viitor previzibil. Americanii nu sînt nici ei coruptibili la un astfel de nivel. Cine observă cu atenţie, constată că Plahotniuc trage de timp cu orice preţ spre a-şi salva pielea, indiferent că îşi sacrifică şi propria ţară. Pe mică pe ceas e la americani unde-şi demonstrează o loialitate scîrboasă de mor birocraţii americani de rîs cînd îl văd împachetat cu slugile lui de la Chişinău pe coridoarele politicii americane. El dă garanţii încotro trebuie să meargă moldovenii… Dar de ce hotărăşti tu asta, măi nene Plahotniuc? „Acoperirea” pe care i-au acordat-o ruşii prin acuzaţia penală pe care i-o aduc pare să fie ultima şansă a lui, deşi nu excludem şi altele, dar asta cu preţul izolării provizorii a ţării. Dacă i-a trădat pe ruşi în SUA, oricum are şanse minime de a rezista, dacă va trăda Occidentul Rusiei, pe care oricum l-a trădat de mult timp, tot nu are prea multe şanse, căci ruşii au standarde destul de ridicate, indiferent de calibrul agenţilor folosiţi.

În acest context, îmi amintesc că un fost mare agent al serviciilor secrete de informaţii externe române îmi spunea despre „colegii de la KGB” că au răbdare, că lasă în aşteptare un „pion” chiar şi 25-30 de ani. Am vaga bănuială că lui Plahotniuc i-a cam expirat termenul de aşteptare, dar şi cel de deziluzie a celor care au crezut că le este de folos. De cine credeţi că se apără cu atîta pază de corp Plahotniuc? De cam toată lumea, iar el ştie de cîte păcate criminale este acoperit!

Mihai CONŢIU