Spectaculoasă ploaie de stele în noaptea de Miercuri spre Joi

Aproape o sută de stele căzătoare pe oră vor putea fi văzute pe cer în noaptea de Miercuri spre Joi, tradiționala ploaie de meteori din August atingînd atunci apogeul, transmite AFP.

"Show-ul promite să fie spectaculos în acest an", declară AFP Morgan Hollis, astronom la Royal Astronomical Society.

Spectacolul, vizibil de pe tot globul, este oferit de Perseide, mici particule ale cometei Swift-Tuttle, care se intersectează în fiecare an cu orbita terestră între mijlocul lunii Iulie și cel al lunii August. "Intrînd în lumea noastră, Perseidele – mici bucăți de cometă – se lovesc de molecule din atmosferă și acest șoc, extrem de violent, produce lumină", explică Jeremie Vaubaillon, astronom la Observatorul din Paris. "Fiecare bucată se transformă în stea căzătoare", adaugă el.

"Se spune că aceste mici bucăți „se consumă”, dar nu ard. Încetul cu încetul, moleculele din aer le smulg pe cele de pe fragmentul ceresc, pînă cînd acesta nu mai există. Este capătul călătoriei sale, al vieții sale, care lasă frumoase urme luminoase pe cer”, adaugă omul de știință.

Spectacolul este variat fiindcă Perseidele au mărimi diferite, de la fragmente de stîncă la particule minuscule de praf, și călătoresc arbitrar, singure sau în grup, la distanțe de cîțiva zeci de kilometri la cîteva sute, și cu viteze diferite.

În acest an, apogeul activității Perseidelor are loc în noaptea 12-13 August. "Este data la care Pămîntul trece cu adevărat prin centrul norului și pot fi văzute cele mai multe stele căzătoare", arată Clement Plantureux de la Asociația Franceză de Astronomie. "Se vor putea vedea și o sută pe oră", adaugă el.

"Ele au putut fi văzute deja", subliniază Jeremie Vaubaillon, afirmînd că "fenomenul durează aproape două săptămîni, timp în care Pămîntul traversează norul". Este un nor imens, de peste un milion de kilometri lungime, care conține miliarde și miliarde de particule lăsate în urmă de cometă. "Spectacolul va dura cîțiva ani, fiind vorba de un adevărat rezervor de stele căzătoare", spune Clement Plantureux.

Pentru observarea fenomenului nu este nevoie nici de binoclu, nici de telescop, drumul stelelor putînd fi văzut cu ochiul liber, arată și Affelia Wibisono, astronom la Observatorul Regal din Greenwich.