SPECIALIŞTI DIN SUA VOR OFERI SUPORT PRODUCĂTORILOR DE VIN DIN R. MOLDOVA

Premierul Iurie Leancă i-a făcut pe 4 decembrie o excursie Secretarului de Stat american, John Kerry, prin beciurile cu vinuri de colecţie de la Cricova. Şeful Guvernului şi Secretarul de Stat american au vizitat beciurile în care sînt expuse vinurile de colecţie.

John Kerry a rămas impresionat de colecţia atît de mare şi de calitatea vinurilor. Oficialul american a menţionat în special vinurile roşii şi a încurajat vinificatorii moldoveni să îşi promoveze în continuare produsele pentru a cuceri noi pieţe. În acest context, John Kerry a promis că Statele Unite vor sprijini Republica Moldova.

După ce a văzut vinurile de la Cricova, şeful diplomaţiei de la Washington a declarat că şi vinificatorii americani ar avea ce învăţa de la producătorii de vinuri din Moldova.

În final, John Kerry a primit un cadou de la Prim-ministrul Iurie Leancă o cutie din lemn de stejar, făcută în stil naţional, cu patru sticle ce reprezintă gama de bază a vinurilor şi divinurilor moldoveneşti: două sticle cu vin roşu şi de colecţie, o sticlă cu spumant şi una cu divin, ce are vîrsta de peste o jumătate de secol.

IMG_9411 copy.jpg

Totodată, oficialul american a primit în dar o casetă cu peste 500 de sticle cu vinuri roșii de calitate, care se vor păstra la Cricova. John Kerry a primit un cadou şi de la ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov - o sticlă de trei litri cu cel mai bogat vin, produs în anul 2007.

În final, Secretarul de Stat a spus că atunci cînd va avea mai mult timp liber, va face tot posibilul ca să revină în ţara noastră. John Kerry a lăsat un mesaj în cartea de oaspeţi în care a numit vinăria de la Cricova drept o comoară ascunsă. Oficialul american a spus că a găsit aici o colecţie remarcabilă de vinuri şi este un privilegiu să vizitezi un asemenea loc.

Statele Unite ale Americii vor sponsoriza o misiune comercială din cîţiva dintre cei mai renumiţi specialişti în vinuri din Moldova în SUA pentru a învăţa moduri eficace de a pătrunde pe piaţa americană. Declaraţia a fost făcută la Chişinău de Secretarul de stat al SUA John Kerry.

În timpul vizitei la Chişinău a lui John Kerry, a fost lansat brandul naţional „Vinurile Moldovei”, dezvoltat pentru a promova vinurile moldoveneşti pe piaţa internaţională. "Programele de asistenţă ale SUA au facilitat obţinerea de progrese în industria viticolă, au ajutat la mărirea eficacităţii şi competitivităţii în acest sector istoric", a afirmat Kerry.

John Kerry a ciocnit un pahar de vin moldovenesc cu Premierul Iurie Leancă, „pentru prietenia şi parteneriatul dintre Moldova şi SUA"

John Kerry s-a aflat în seara zilei de miercuri într-o vizită de cîteva ore în Republica Moldova. Secretarul de stat al SUA s-a întîlnit cu mai mulţi oficiali moldoveni.

Sursa: Moldpres