SPECIALISTII TRAG SEMNALUL DE ALARMA!

Doar 2 grade Celsius ne despart de foamete generalizată şi de dispariţia unor specii de animale

Încălzirea globală a redevenit un subiect… fierbinte, după ce SUA s-au retras din Acordul de la Paris, iar noi studii au arătat că vremea a luat-o razna. Conform specialiştilor, un singur grad cu plus la temperatura medie determină modificări uriaşe, iar două grade schimbă faţa planetei.

Un raport dat publicităţii a arătat că anul 2016 a fost unul “negru” pentru climă, fiind marcat de o reducere record a calotei glaciare, inundaţii, secetă şi înmulţirea valorilor de caniculă. Studiul, publicat de Administraţia americană pentru Oceane şi Atmosferă, NOAA, şi de Societatea Meteorologică Americană, a venit cu previziuni sumbre privind planeta nastră, după doi ani în care temperatura globală înregistrată a fost cea mai ridicată din istorie. Mai exact, conform celor 500 de oameni de ştiinţă din peste 60 de ţări care au contribuit la acest raport, încălzirea globală se va intensifica!

Se aşteaptă ca raportul următor, pe anul în curs, să fie şi mai sumbru, pentru că primăvara şi vara 2017 au fost printre cele mai călduroase înregistrare din 1880 pînă în prezent. Altfel spus, 2017 va doborî, cel mai probabil, recordul alocat în prezent lui 2016, de cel mai fierbinte an din istorie.

Încălzirea globală, de neoprit: «Numeroase ecosisteme încep să fie de nerecunoscut»

Acum, oamenii de ştiinţă atrag atenţia asupra schimbărilor climaterice care ne aşteaptă. Conform unui alt studiu centrat pe climă şi schimbările generate de aceasta, arată că un plus de doar jumătate de grad Celsius a fost, în trecut, suficient pentru a genera lungi perioade caniculare şi/sau ploi torenţiale în mai multe regiuni ale globului. Adică secetă şi/sau inundaţii. Cei care au realizat studiul, publicat în revista Nature Climate Change, au comparat două perioade (1960-1979 şi 1991-2010) în care temperatura medie a crescut cu 0,5 grade C.

La un plus de 1,5 grade Celsius – limita stabilită prin Acordul pentru Climă de la Paris -, schimbările sînt şi mai mari, la nivel mondial, iar distrugerile, pe măsură. Însă la 2 grade cu plus putem vorbi deja de dezastru: caniculă pe perioade foarte lungi, urmată sau combinată cu furtuni extrem de violente, compromiterea culturilor agricole şi un val de foamete fără precedent în toată lumea. În plus, creşterea temperaturii medii cu 2 grade ar putea duce la dispariţia unor specii de animale.

Un al treilea studiu a atras atenţia că peste 80% din procesele ecologice care sînt esenţiale pentru sănătatea ecosistemelor marine sau de apă dulce dau semne de stres şi alterare, ca răspuns la schimbările climatice. “Avem dovezi că o creştere de numai un grad Celsius pe planetă are efecte majore, care se fac deja simţite”, explică Brett Scheffers, coautor al studiului, profesor la Universitatea din Florida şi cercetător în cadrul IUCN. Această creştere a temperaturii antrenează “modificări fiziologice şi fizice semnificative pentru specii, precum schimbarea taliei, sau le forţează să se deplaseze spre noi habitate”.

Scheffers a mai spus că încălzirea globală a antrenat schimbări de o asemenea amploare, încît numeroase ecosisteme încep să fie de nerecunoscut. Mai precis, tundra arctică prezintă tot mai multe organisme care în mod normal trăiesc în regiuni temperate, iar ecosistemele marine au din ce în ce mai multe organisme tropicale.

“Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări globale pentru sănătatea umană a secolului XXI”, susţine, la rîndul său, Giovanni Forzieri, autorul unui alt studiu, prin care sîntem avertizaţi că vremea extremă ar putea ucide 150.000 de oameni în fiecare an în Europa pînă în 2100, dacă nu se va face nimic pentru a opri încălzirea globală.

Libertatea.ro

Socialmai mult