SPARGEŢI LACĂTELE IUBIRII

Foto: Simbolul îndrăgostiţilor din Paris

Ar putea să dispără un simbol din Paris al îndrăgostiţilor

Dovezile metalice de iubire de la Paris şi-ar putea găsi sfîrşitul. Vorbim despre lacătele de dragoste de pe podurile pariziene, cărora două activiste le-au pus gînd rău. În opinia lor, construcţiile se degradează accentuat din cauza poverilor din metal, iar municipalitatea este nevoită să scape de ele.

Nu există cupluri de îndrăgostiţi care să fi trecut prin Paris şi să nu fi lăsat o dovadă a iubirii lor pe Podul Artelor. Aşa că acum, balustradele sînt împodobite de la un capăt la altul cu lăcăţele dintre cele mai colorate, inscripţionate cu mesaje de amor. Construcţia s-a transformat într-un simbol al oraşului, însă e supusă unei presiuni ce i-ar putea afecta structura de rezistenţă.

"Podul Artelor este încărcat cu 93 de tone de metal, echivalentul a trei camioane parcate permanent pe pod. Dacă municipalitatea nu ia rapid măsuri, ne vom confrunta cu o tragedie", susţine o activistă. În total, pe podurile din Paris, sînt risipite 700 de mii de lacăte, iar tradiţia s-a răspîndit în mai toate oraşele mari ale lumii.

"Cred că este o formă tolerată de vandalism. Anumite lucruri sînt interzise şi mai sînt şi acele lucruri pe care nu ai voie să le faci, dar sînt tolerate. Acesta este unul dintre acele lucruri", spune un turist britanic.

Iniţiativa "fără lacătele iubirii" va ajunge pe masa viitorului primar al Parisului, cînd va strînge suficiente semnături.