SPANIA: RAJOY ANUNTA SUSPENDAREA GUVERNULUI CATALAN SI ALEGERI REGIONALE IN TERMEN DE SASE LUNI

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a anunțat sîmbătă convocarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, pentru revenirea la 'normalitate', precizînd că puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central, transmit Reuters și AFP.

Consiliul de miniștri, reunit sîmbătă în ședință de urgență, a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea liderului separatist Carles Puigdemont și a guvernului catalan, ale cărui puteri vor fi exercitate, 'în principiu, de miniștrii (din guvernul central) atît timp cît va dura această situație excepțională'.

Invocînd, în premieră, articolul 155 din Constituția Spania, Rajoy a mai cerut Senatului să autorizeze dizolvarea parlamentului Cataloniei și convocarea de alegeri în termen de șase luni în această regiune.

În discursul său, Mariano Rajoy a subliniat că separatiștii nu au lăsat Madridului nicio altă alegere, și a enunțat cele patru obiective ale guvernului său: revenirea la legalitate, revenirea la normalitate, reluarea creșterii economice și organizarea de alegeri în Catalonia.

Măsurile ar urma să fie aprobate de Senat pe 27 octombrie.

Potrivit agenției AFP, liderul separatist Carles Puigdemont va face o declarație de presă la ora locală 21.00 (19.00 GMT).

La 1 octombrie, în ciuda interdicției justiției, în Catalonia a avut loc un referendum privind autodeterminarea. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus 'da' independenței Cataloniei, în condițiile unei prezențe la vot a fost de numai 43%.

Sursa: Agerpres