„SPAM-UL MIHAI CONŢIU” A FOST OPRIT!

Cenzura de gaşcă plus cenzura răutăţii futile

Autor: Mihai CONŢIU

„Opriţi spam-ul Mihai Conţiu!”, „Oare VoxPublika a devenit blogul personal al acestui pălărier?”, „VoxPublika a devenit Voxconţiu” sînt doar cîteva din replicile isterice ale unor „forumişti profesionişti” din ziua de Duminică, 23 Martie. Ce s-a întîmplat atunci?

Aflîndu-mă, ca de obicei, în biroul meu redacţional, am observat, succesiv, temporal, că nici unul din autorii de pe VoxPublika nu-şi plasase în acea zi nici un articol. Întrucît lucram la un dosar extrem de greu pentru CEDO (este vorba despre cel legat de abuzul Guvernului Leancă împotriva Cotidianului Moldova Suverană), Ion Berlinski mi-a sugerat un exerciţiu de relaxare – să-mi iau scurte pauze, ca să mai ies din hăţişurile juridice europene, şi, în aceste intervale, să scriu cîte un mic articol pentru VoxPublika. Dacă au fost 9 pauze, au fost şi 9 articolaşe. S-a dovedit că sfatul lui Berlinski a fost bun pentru că exerciţiul de bază din acea zi, cel juridic, mi-a ieşit de minune.

Momentul de stînjeneală, pentru mine, a fost atunci cînd am văzut că am acaparat atît spaţiu, deşi mă rugam la Dumnezeu să apară cineva dintre harnicii autori de pe VoxPublika printr-o postare. Doar acesta a fost momentul de stînjeneală, să-i zicem estetică, prin raportarea la simţul măsurii, căci sînt vaccinat moral împotriva inşilor grobieni care mă suduie sistematic, la comandă, pe forum. În fond, nu-i treaba mea să le suprim insultele, ci a administratorilor acestui portal, mai ales că acum au apărut şi precedente judiciare în acest sens.

Se înţelege că nici nu mi-am propus să intru în vreo competiţie cu cineva, mai ales că ştiu că nu este cazul, ci, pur şi simplu, a fost vorba despre un exerciţiu de relaxare. Aşa este, dar nu te pui cu SISTEMUL de cristal atunci cînd acesta vrea să te execute!

De vreo trei zile (cînd scriu aceste rînduri este ora 18,42, Sîmbătă, 29 Martie), nu-mi mai pot accesa contul din VoxPublika. Mi se scrie că parola este greşită, sînt întrebat dacă am uitat-o, deşi nu-i aşa, iar asta pentru că parola mea este cea dată de VoxPublika, nu-i născocirea mea. Am trimis un mesaj pe adresa electronică prin care mi se comunicaseră datele de acces la contul DVS de pe VoxPublika şi… ioc! Am încercat să dau un telefon şi… ioc!

Sigur că aceasta nu este o problemă deoarece am spaţiu mediatic, de tipar şi electronic, de exprimare, dar chestiunea în sine ţine de decenţa unui, să-i zicem aşa, contract mutual. Doar nu este nici o problemă dacă mi se spune că sînt indezirabil pentru VoxPublika! Înţeleg, VoxPublika nu are nici o obligaţie faţă de mine cum nici eu nu am faţă de această platformă!

Sigur, chestiunea poate avea conotaţii mult mai ramificate. Aici este vorba despre boicotul total instituit împotriva „Moldovei Suverane” de către toate instituţiile mediatice de aici, inclusiv faptul că Vsevolod Ciornei, „omul care citeşte printre rînduri”, în „revista presei lui”, preferă să vorbească despre ziare chiar şi inexistente decît despre cel al nostru, în care a şi scris; mai este vorba despre atacul de tip rider al Guvernului împotriva ziarului nostru şi, mai ales, despre dorinţa maladivă a unor şacali de presă de a le închide definitiv gura lui Conţiu şi Berlinski. Bucuria unora ca Victor Bodiu, Serioja Burcă şi alţi Pistr…ueţi cu buze groase…!

De ce vă temeţi, născuţi din faţă mari pluralişti, căci, lucru ştiut, nu scapi de ceea ce doreşti!

Prin urmare, nu-i nici o problemă că sînt indezirabil pentru VoxPublika, importantă fiind comunicarea onestă, căci, altminteri, ar fi fost de prisos să recurg la această, totuşi, precizare prezentă. O fac pentru că amicii sau rivalii n-au de unde şti de ce nu mai am „curajul” să mă expun şi pe această platformă. Doar forumiştii nu mă înjurau cu sutele, căci nimeni nu plăteşte atîţi, ci vreo cîţiva!

Ne întîlnim după integrare în Europa!