SOTII ISTRATE, DESPRE COVID-19: E UN CALVAR, ITI SCHIMBA VIZIUNILE DESPRE VIATA

„A fost un calvar, a fost o situație care, în principiu, schimbă viziunile despre lume, despre viață, existență”. Așa descriu soții Angela și Anatolie Istrate, avocați de profesie, boala COVID-19 prin care au trecut. Soții spun că timp de 33 de zile s-au tratat în spital, fiind internați cu pneumonie bilaterală, iar acum se recuperează acasă. Tratamentul este extenuant și costisitor. Declarațiile au fost făcute într-un interviu online: „Strigăt la rațiune din salonul bolnavilor gravi de COVID-19”, realizat de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Anatolie Istrate, persoanele care cred că nu se pot infecta greșesc amarnic, deoarece virusul nu alege nici vîrsta, nici starea socială. „Am văzut în spital și tineri, și persoane în vîrstă, care sufereau la fel”. Bărbatul condamnă comportamentul celor care refuză să poarte măști sau nu păstrează distanța socială. A văzut acest lucru de Hramul Orașului și Ziua Vinului, urmărind, din spital, buletinele de știri la TV. Bărbatul spune că e diferit să auzi despre această boală și să vezi în spital cum oamenii luptă pentru viață.

După o lună de spitalizare, pentru început i s-a prescris tratament acasă pentru 15 zile, iar cheltuielile pentru medicamente se ridică la șase mii de lei. „Virusul care a fost în vară pe timp de căldură a avut un alt comportament. Acesta de acum, pe fundalul răcirii timpului, are o altă rădăcină și, respectiv, alt comportament, este mult mai agresiv”, spune Anatolie Istrate. „Masca, mănușile, dezinfectantul și distanța socială este protecția noastră”, a adăugat bărbatul.

Soția sa, avocata Angela Istrate, a îndemnat să nu uităm de medicii, asistenții medicali care încearcă să salveze vieți omenești „pe fondul aberațiilor din spațiul public” că virusul nu există. „Acest fenomen te distruge și mai mult văzînd prin ce trece lumea, prin ce trec cei care încearcă să te ajute și cît de iresponsabili și neglijenți sînt cei care sînt în spațiul public și creează aceste circumstanțe pentru a contacta acest virus pentru oamenii care au responsabilitate”, a adăugat ea.

Angela Istrate îi atenționează pe toți că nu e de glumă cu această infecție. „Oamenii pe care-i vezi pe holul sălii, care merg, peste două ore sînt luați în reanimare și peste nouă zile ți se spune că acest om a decedat. Acest fenomen nu este o glumă, este o chestie foarte serioasă și trebuie evaluată la modul cel mai serios”. Virusul provoacă furtuna citocinică, care afectează toate organele interne, sistemul nervos, vascular, imunitar. Rezultatul acestor atacuri sînt diferite maladii. Medicii le-au comunicat că atît ea, cît și soțul vor mai fi sub tratament 7-8 luni și nu există siguranța unei reabilitări totale.

Avocata crede că autoritățile trebuie să eficientizeze acțiunile de informare și sensibilizare a populației pentru o percepere realistă a acestui virus și consecințelor pe care le provoacă.

 

Medicii sînt epuizați, iar oamenii răspîndesc virusul prin neglijența lor

Medicii care tratează pacienții cu COVID-19 sînt epuizați și își riscă, în fiecare zi, propria sănătate și viață. Comunitatea, în loc să-i ajute, le face munca mai dificilă. Oamenii răspîndesc virusul prin neglijența lor, atunci cînd, fiind bolnavi, merg la farmacie, la piață sau într-un alt loc public. O spun soții Angela și Anatolie Istrate, avocați de meserie, care s-au aflat timp de o lună în spital.

Într-un interviu online: „Strigăt la rațiune din salonul bolnavilor gravi de COVID-19”, realizat de Agenția de presă IPN, soții au avut gînduri bune pentru medicii care muncesc cu dedicație și care i-au ajutat să lupte cu boala, dar și cu stările emoționale prin care au trecut. În același timp, condamnă comportamentul unor oameni care, cu rea intenție, nu respectă măsurile de prevenire a răspîndirii virusului. Femeia spune că numărul pacienților grav bolnavi este mare. Locuri la terapie intensivă în spitalul unde s-a tratat nu erau, la fel cum nu erau nici la Spitalul Clinic Republican. Avocatei îi este frică că se poate ajunge într-un colaps, cînd nu vor mai putea fi ajutați toți cei care au nevoie. Cunoaște cazuri cînd au fost externați pacienți cu testul la COVID-19 pozitiv pentru a elibera locul unor pacienți mai gravi.

Și soțul său, avocatul Anatolie Istrate, spune că situația este alarmantă. „Închipuiți-vă, dragi cetățeni, dacă decedează doctorii, care au o protecție maximă, ce facem noi, cei care nu avem destule sau deloc cunoștințe în domeniul medicinii”. El spune că a fost martorul unei situații în care tinerii studenți rezidenți la medicină, care urmau să aibă grijă de pacienții cu COVID-19, s-au concediat a doua zi, deoarece nu au rezistat situației tensionante.

Avocatul consideră că ministra sănătății, muncii și protecției sociale, care cunoaște calvarul prin care trec oamenii bolnavi de COVID-19 ar trebui, în primul rînd, să le vorbească cetățenilor despre consecințele virusului. „Pentru mine, este important ca în fruntea ministerului să se afle un specialist în domeniu. Trebuie de găsit specialiști care să coordoneze în societate, pentru a combate virusul”, a mai spus Anatolie Istrate.

Avocatul a avut un apel și pentru factorii de decizie din domeniul justiției. Sugestia pentru CSM este să dispună măsuri care ar evita aglomerația ar reduce timpul de ședere la judecătorie. „Eu aș vrea, ca avocat, să vin la ora 11.00 cu clientul meu să mi se examineze cauza, să fiu eliberat să merg mai departe să-mi fac datoria mea. Ce faceți dumneavoastră astăzi? Grămădiți acea lume 60-70 de dosare, faceți apelul și începeți a examina. În interior fiind toți. Neavînd date cine este bolnav, cine e infectat”, a remarcat Anatolie Istrate, dezaprobînd astfel de practici.

Sursa: IPN