SONDAJE FĂRĂ BANDAJE

Majoritatea moldovenilor cred că UE contribuie mult la dezvoltarea ţării

Majoritatea moldovenilor (58%) cred că Uniunea Europeană are o contribuţie majoră la dezvoltarea ţării. De aceeaşi părere sînt 44% din respondenţii din întreaga regiune de est a Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat (IEVP), excluzînd Rusia – arată Eurobarometrul de Vecinătate pentru Primăvara 2014 cu privire la Moldova, dat recent publicităţii.

Conform sondajului, 59% din moldoveni văd în UE un partener important, cu 4% mai mulţi decît în primul sondaj din acest an. A crescut cu 6 puncte procentuale şi numărul celor care cred că Moldova şi UE împărtăşesc suficiente valori comune pentru a coopera, ajungînd la 54%. Jumătate din respondenţi cred că Uniunea Europeană aduce pacea şi stabilitatea în regiune, comparativ cu 47% în sondajul anterior.

Aproape trei sferturi din moldoveni văd UE într-o lumină pozitivă (42%). 28% o văd în lumină neutră, iar 25% au o părere negativă despre EU. Totodată, UE inspiră mai multă încredere (51%) decît alte instituţii internaţionale precum ONU (40%) sau NATO (30%, în creştere cu 4 puncte procentuale).

60% din respondenţi cred că Moldova se află în relaţii bune cu Uniunea Europeană, un rezultat peste totalul de 53% în regiunea de est a IEVP. 16% din moldoveni văd aceste relaţii ca fiind proaste.

Sondajul a măsurat şi nivelul de satisfacţie de viaţă, 56% din respondenţi declarîndu-se nemulţumiţi. Doar 30% din moldoveni cred că Moldova se îndreaptă în direcţia potrivită. 82% consideră că situaţia economică e proastă, iar 22% se aşteaptă la mai rău în ceea ce priveşte situaţia locurilor de muncă. Marea majoritate (80%) sînt nemulţumiţi şi în ceea ce priveşte funcţionarea democraţiei în Moldova.

Rezultatele sondajului se bazează pe 1017 interviuri realizate în perioada Mai-Iunie 2014. Eurobarometrul de Vecinătate este un proiect finanţat în cadrul Programului de Comunicare Regională al Oficiul de cooperare EuropeAid, prin care se efectuează sondaje de opinie şi se monitorizează mass media în 16 ţări partenere, în statele care participă la Politica Europeană de Vecinătate şi Rusia.

Sursa: IPN

Virginia Filip 17.09.2014 - 10:07

Pai cum sa nu consideram ca Uniunea Europeana ne este partener onest, atata vreme cat ne uitam la tarile care sunt membre de ani multi si au inregistrat cresteri economice si rezulytate favorabile din toate punctele de vedere. Cine crede ca nu ne indreptam in directia buna, ori nu a inteles intrebarea sondajului, ori este communist!