SONDAJ

Igor Dodon se află pe primul loc în preferințele alegătorilor

Igor Dodon se află pe primul loc în preferințele alegătorilor, cu mai puțin de două săptămîni înaintea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. O arată datele unei cercetări sociologice prezentate de Compania de cercetare și consultanța politică Intellect Group în colaborare cu Asociația obștească ”Spero”.

Potrivit sondajului, 42 la sută din cetățenii care și-au formulat opțiunea electorală au declarat că își vor da votul pentru Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 01 noiembrie. La un interval mare de Igor Dodon se situează Maia Sandu, care ar acumula 24,4 la sută din voturi, iar pe locul trei s-a clasat Andrei Năstase cu 11,7%.

Datele pentru ceilalți candidați la funcția de președinte s-ar prezenta în felul următor: Renato Usatîi – 8,1%; Violeta Ivanov – 6,8%; Octavian Țîcu – 2,5%; Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă – cîte 1,6%. Totodată, 1,3% din respondenți au declarat că ar susține o altă personalitate.

 

Peste 55% la sută din respondenți cred că Igor Dodon va cîștiga alegerile prezidențiale

Igor Dodon rămîne principalul favorit să cîștige alegerile prezidențiale, cred cei mai mulți cetățeni ai țării noastre.

Conform studiului Companiei de cercetare și consultanța politică Intellect Group, Dodon este în avantaj evident față de ceilalți candidați la funcția de președinte al țării. Astfel, peste 55% la sută din respondenți cred că Igor Dodon va cîștiga alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Doar 16,6% dintre persoanele chestionate au declarat că Maia Sandu va ocupa funcția de președinte al țării, iar alte 5,2% spun că Renato Usatîi.

Pe Andrei Năstase îl văd în această funcție 3,3% din respondenți, pe Violeta Ivanov – 2,2%, iar pe Octavian Țîcu – 1,3%. Studiul mai arată că 0,4% din persoanele chestionate cred că Tudor Deliu va fi ales, iar 0,3% – Dorin Chirtoacă.

În același timp, aproape 16% din persoanele chestionate nu au putut spune cine va cîștiga alegerile prezidențiale din 01 noiembrie.

 

Igor Dodon va cîștiga în turul doi în fața Maiei Sandu cu o diferență de aproape 10%

Igor Dodon va cîștiga în turul doi la alegerile prezidențiale din acest an cu o diferență de aproape 10% față de Maia Sandu. Cetățenii au fost întrebați pentru cine vor vota în turul doi, dacă vor trece Igor Dodon și Maia Sandu. Pentru actualul președinte s-au expus 45,8%, iar pentru lidera PAS – 37,6%. Totodată, 16,6% au spus că nu știu sau nu vor să răspundă.

 

Igor Dodon este cel mai potrivit candidat pentru funcția de Președinte

Igor Dodon este cel mai potrivit candidat la funcția de președinte. Astfel consideră majoritatea cetățenilor, arată datele sondajului sociologic prezentate de Compania de cercetare și consultanță politică Intellect Group.

51,4% din cetățeni au spus că actualul președinte este cel mai potrivit pentru această funcție. Pe locul doi s-a clasat Maia Sandu, pe care au numit-o puțin peste 23 la sută din cetățeni. Pentru liderul PPDA, Andrei Năstase, s-au expus 5,1%, iar pe locul patru este Renato Usatîi – 3,1%. Totodată, aproape 3 la sută din cetățeni consideră că Violeta Ivanov de la PP „Șor” este cel mai potrivit candidat.

 

Cinci partide ar accede în Parlament, dacă duminică ar avea loc anticipatele

PSRM ar obține cele mai multe mandate în Legislativ, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare.

Conform rezultatelor cercetării, în eventualitatea unui scrutin parlamentar duminica viitoare, cinci partide acced în forul legislativ al țării, iar cele mai multe voturi sînt acordate Partidului Socialiștilor. Astfel, pentru PSRM ar vota 39,9% din cetățenii care și-au formulat opțiunea electorală.

PAS ar obține 24,5% din sufragii, Partidul Șor – 11,9%, Partidul Nostru – 9,9% din voturi și PPDA – 5,3%.

Astfel, socialiștii ar avea cele mai multe mandate în Parlament – 44, PAS – 27 de deputați, PP ”Șor” – 13, Partidul Nostru -11 mandate și PPDA – 6 mandate.

Sondajul a fost efectuat în perioada 2 octombrie – 9 octombrie, pe un eșantion de 1453 de persoane cu drept de vot. Metoda aleasă este față în față, iar marja de eroare este de +-2,7%. Acesta este cel de-al treilea sondaj preelectoral realizat la inițiativa și din sursele financiare proprii ale Companiei Intellect Group.

Comisia Electorală Centrală a fost notificată despre desfășurarea sondajului în conformitate cu art. 70 alin. (10) din Codul Electoral.

Sursa: a-tv.md