SONDAJ

Igor Dodon, lider absolut în preferinţele pentru prezidențiale

Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegerile prezidențiale, pentru șeful statului, Igor Dodon, și-ar da votul peste 40 la sută din alegătorii deciși, potrivit datelor ultimului barometru socio-politic realizat de compania IMAS.

Același sondaj arată că liderul PAS s-ar clasa pe locul doi. Pentru Maia Sandu și-ar da votul doar 28,2 la sută din cei deciși. Pe locul trei se află democratul Pavel Filip, care ar acumula 9,2%, el fiind urmat de liderul PCRM, Vladimir Voronin – 7,6%. Pentru președintele PPDA, Andrei Năstase, și-ar da votul doar 3,4 la sută din alegători, fiind devansat de primarul de Bălți, Renato Usatîi, care, la fel, are un rezultat modest – 3,9%.

 

PSRM ar avea cele mai multe mandate

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, cinci partide ar accede în Parlament. Cel puțin asta arată datele ultimului barometru socio-politic, realizat de compania IMAS.

Astfel, din numărul de respondenți deciși, pentru PSRM și-ar da votul 42,1%, cifra fiind cu aproape 4 puncte procentuale mai mare decît în decembrie 2019.

Pentru PAS, ar vota 27,9% din cei deciși, în comparație cu 27 la sută cîți erau acum două luni. PDM este într-o descreștere semnificativă. Dacă în decembrie pentru formațiunea condusă de Pavel Filip ar fi votat 13,5%, acum cifra a scăzut pînă la 9,3%.

Pentru partidul Șor, și-ar da votul 6%, în comparație cu 5% cît era în decembrie, iar PCRM ar acumula 5,4%, cu 0,6 puncte procentuale mai puțin decît acum două luni.

 

Guvernul Chicu, mai eficient și mai aproape de oameni decît Guvernul Sandu

Guvernul condus de actualul premier Ion Chicu este mai eficient și mai aproape de oameni decît echipa Maiei Sandu. Cel puțin asta arată datele ultimului sondaj socio-politic realizat de compania IMAS.

Respondenții au fost întrebați: „În ce perioadă credeţi că Republica Moldova a fost mai eficient guvernată?”. Cei mai mulți, 37%, au spus că pe timpul actual al Guvernului condus de Ion Chicu. Pentru Guvernul Sandu, și-au dat votul 28% din respondenți, iar restul, 35%, nu cunosc sau nu au vrut să răspundă la această întrebare.

Participanții la sondaj au fost rugați să răspundă: „În ce perioadă guvernarea a fost mai aproape de cetăţeni și de nevoile lor?”

Și în acest caz, cei mai mulți au apreciat activitatea echipei conduse de Ion Chicu – 36%, iar pentru Guvernul Sandu și-au dat votul 31%. Ceilalți au evitat să răspundă la întrebare.

Sondajul, la care au participat 1.109 persoane, a fost realizat în perioada 7-19 februarie. Marja de eroare este de trei la sută.