SONDAJ: PSRM CISTIGA, ATIT IN CIRCUMSCRIPTIA NATIONALA, CIT SI IN CEA UNINOMINALA

Dacă duminica aceasta, în Republica Moldova, ar avea loc alegerile parlamentare, Partidul Socialiștilor s-ar clasa pe locul I, acumulînd 42,9% din numărul voturilor cetățenilor deciși. Acest lucru este demonstrat de rezultatele sondajului „Barometrul Opiniei Publice“. Pe al doilea loc s-ar clasa blocul “Acum”, cu 25%. Pe al treilea, Partidul Democrat, cu 19,3%. Celelalte formațiuni nu vor depăși pragul electoral. În același timp, conform prognozei făcute de către experți, socialiștii cîștigă și în circumscripțiile uninominale. În cel puțin 16 dintre ele, socialiștii au cele mai mari șanse de cîștig. Candidații blocului “Acum” au șanse de cîștig în 14 circumscripții, iar Partidul Democrat în 11. Reprezentanții PCRM pot cîștiga în trei circumscripții, iar în alte trei, „Partidul Nostru”. În două circumscripții pot fi aleși candidații Partidului “Șor” și în alte două, candidați independenți. Sociologii remarcă că, aceste date sînt aproximative.

Este demn de remarcat faptul că majoritatea cetățenilor, peste 43%, consideră că Partidul Socialiștilor le reprezintă interesele. Blocul „Acum” reprezintă interesele a doar jumătate din numărul cetățenilor, 21%, iar partidul de la guvernare, Partidul Democrat, doar 15%, din numărul persoanelor chestionate.

Sondajul a fost realizat de compania CBS-AXA, cu susținerea financiară a fondului Soros Moldova, în perioada 19-31 ianuarie. La sondaj au participat 1224 de respondenți. Marja de eroare este +/-3%.