SONDAJ IRI

Patru partide în viitorul Parlament; Leancă, Voronin şi Filat se bucură de cea mai mare încredere

Politicianul care se bucură de cea mai mare încredere în R. Moldova este premierul Iurie Leancă (22%), urmat de liderul comuniştilor Vladimir Voronin (21%) şi de liderul liberal-democrat Vlad Filat (17%).

Acestea sînt rezultatele unui sondaj de opinie realizat recent de către Institutul Internaţional Republican (IRI).

Pe locurile patru şi cinci în topul încrederii din partea populaţiei sînt democratul Marian Lupu şi liberalul Dorin Chirtoacă. În coada clasamentului se situează başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal cu 1%. Totuşi, aproape 25% din participanţii la sondaj au spus că nu au încredere în niciun politician sau persoană publică din R. Moldova.

Întrebaţi pentru cine ar vota, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, majoritatea a răspuns că ar alege Partidul Comuniştilor (25%). Acesta este urmat în răspunsuri de Partidul Liberal Democrat din Moldova (18%), Partidul Democrat (10%), Partidul Liberal (8%) şi cel al Socialiştilor (3%).

O pătrime dintre respondenţi sînt, totuşi, indecişi sau nu au vrut să răspundă. Totodată, 77% din respondenţi au declarat că vor ieşi la vot în următoarele alegeri parlamentare, în timp ce 4% au spus că nu vor participa la alegeri.

Cei mai mulţi participanţi la sondaj consideră că cel mai important partener economic al R. Moldova este Rusia (60%), urmată de Uniunea Europeană (51%), Ucraina (32%), România (31%) şi SUA (24%). Pe de altă parte, oamenii cred că Rusia reprezintă o reală ameninţare politică pentru R. Moldova (29%), în timp ce Uniunea Europeană ar fi mai puţin periculoasă (14%).

Întrebaţi cine cred că e vinovat de criza actuală din Ucraina, oamenii au răspuns că de vină ar fi Rusia (28%) şi fosta conducere din Ucraina (26%).

Totodată, la întrebarea „care credeţi că trebuie să fie viitorul Transnistriei?”, 67% din respondenţi consideră că aceasta trebuie să fie parte a R. Moldova, fără a beneficia de autonomie, în timp ce alte 7% - parte a Rusiei şi chiar a Ucrainei (1%).

Respondenţii consideră că cele mai importante probleme cu care se confruntă acum R. Moldova sînt şomajul (43%), veniturile mici (37%), corupţia (25%), guvernarea proastă (9%) şi migraţia (9%). Peste 80% din respondenţi consideră corupţia o problemă enormă pentru R. Moldova.

Precizăm că studiul a fost realizat în perioada 7 - 27 iunie curent de către „The Gallup Organization”, care este subordonată Institutului Internaţional Republican (iri.org). La sondaj au participat 1 200 de rezidenţi permanenţi din R. Moldova (cu excepţia Transnistriei), cu vîrsta mai mare de 18 ani, aleşi din diferite categorii de vîrstă, sex, educaţie şi regiune.

Marja de eroare este de plus/minus 2,8 la sută. Studiul a fost finanţat de către National Endowment for Democracy.

Sursa: ziarulnational.md

Iurie G 07.08.2014 - 14:11

gfhgfhfhfhgfhfhgfhgfhfhfh