Sondaj in Franta inainte de europarlamentare: Partidul lui Macron, depasit de formatiunea lui Marine Le Pen

Cu doar cîteva săptămîni înainte de alegerile europene, partidul Președintelui francez Emmanuel Macron este depășit, conform celui mai recent sondaj de opinie, de formațiunea Rassemblement National (Adunarea Națională) condusă de Marine Le Pen, potrivit site-ului express.co.uk.

Un sondaj de opinie Ipsos creditează partidul RN, anti-imigrație, condus de Le Pen, la 22 de procente, în timp ce formațiunea Președintelui francez, La Republique En Marche (LREM), este creditată cu 21%. Este pentru prima dată cînd sondajul Ipsos situează formațiunea condusă de Marine Le Pen pe primul loc, deși sondaje recente sugerau că partidul RN este cel mai popular. Sondajul a fost realizat intre 2 și 3 Mai, pe un eșantion de 1500 de persoane, după ce Președintele Macron a anunțat o serie de reduceri de impozite în valoare de 5 miliarde de euro pentru a calma protestatarii mișcării „vestelor galbene”.

RN încearcă să facă din alegerile europene din 29 Mai un adevărat referendum anti-Macron, pe cînd LREM dorește la acest scrutin să lanseze „actul II al mandatului de cinci ani”,  printr-o victorie la urne. ”Dacă LREM obține un scor slab, dinamica politică (a mandatului prezidențial) va fi mai greu de pus în practică, iar greutatea Franței în UE nu va mai fi aceeași”, explică anturajul președintelui.

Sprijinul acordat partidului Președintelui francez a scăzut dramatic în ultimele luni, fiind undeva la 23%, în luna Aprilie. În ultimele luni, liderul de la Elysee s-a confruntat cu critici dure privind gestionarea protestelor mișcării „vestelor galbene”, declanșate în Noiembrie în semn de protest față de politicile sale percepute drept unele care favorizează bogații.