SONDAJ „FOP”

Igor Dodon ar obține cele mai multe voturi, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegerile prezidențiale

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegerile prezidențiale, actualul șef al statului, Igor Dodon, ar obține cele mai multe voturi. Sînt datele sondajului social-politic realizat de Fondul Opiniei Publice „FOP” la solicitarea canalului de televiziune TVC 21.

Potrivit studiului, aproape 47 la sută din cetățenii deciși l-ar vota pe Igor Dodon pentru al doilea mandat de președinte al țării. Maia Sandu ar acumula puțin peste 30 la sută din voturi, iar pe locul trei s-a clasat Andrei Năstase cu 6,6%.

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, ar obține 5,2 la sută din voturi, iar Pavel Filip – 2,9%. Pentru actualul premier, Ion Chicu, ar vota 2,4 la sută din cetățenii deciși, iar pentru unionistul Octavian Țîcu doar 1,7%. Dorin Chirtoacă ar obține 1,2%, iar fostul premier Ion Sturza – 0,3%.

 

Igor Dodon, cel mai potrivit politician din țara noastră pentru postul de președinte al R. Moldova

Igor Dodon este cel mai potrivit politician din țara noastră pentru postul de președinte al Republicii Moldova. De această părere sînt cei mai mulți cetățeni, care au participat la sondajul social-politic realizat de Fondul Opiniei Publice „FOP” la solicitarea canalului de televiziune TVC 21.

Potrivit studiului, aproape 30 la sută din respondenți l-au numit pe actualul președinte, Igor Dodon, ca cea mai potrivită personalitate politică pentru această funcție. Pe locul doi s-a clasat Maia Sandu pentru care s-au expus 18%, pentru Andrei Năstase – 4,8%, pentru Renato Usatîi – 3,9%, iar pentru Ilan Șor, care a fugit în Israel, 2,2 la sută din respondenți.

Totodată, aproape 34 la sută din cetățeni nu au dorit să răspundă la această întrebare, sau au spus că nu au încredere în nimeni.

 

PSRM ar obține majoritatea mandatelor în Legislativ, dacă duminica viitoare ar avea loc anticipatele

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegerile parlamentare anticipate, PSRM ar obține majoritatea mandatelor în Legislativ. Sînt datele sondajului social-politic realizat de Fondul Opiniei Publice „FOP” la solicitarea canalului de televiziune TVC 21.

Potrivit studiului, în total în Parlament ar accede trei formațiuni politice: PSRM, PAS și PPDA. Pentru socialiști și-ar da votul 46,3% din numărul celor deciși, PAS ar obține 30,9 la sută, iar PPDA – 7,5%.

Formațiunea politică “Partidul Nostru” este la limită, cu 4,6%, pentru PP „ȘOR” ar vota puțin peste 3%, iar PDM ar obține doar 3%. PCRM ar acumula 1,7% din voturi, iar grupul Parlamentar PRO Moldova, dacă se va înregistra ca partid, 1,2 %. Totodată, pentru PL ar vota un procent, iar pentru PLDM – 0,5% din numărul celor deciși.

 

Fiecare al doilea moldovean consideră că anticipatele și alegerile prezidențiale trebuie să fie organizate concomitent

Alegerile parlamentare anticipate trebuie organizate în aceeași zi cu prezidențialele. De această părere este majoritatea moldovenilor, arată datele sondajului social-politic realizat de Fondul Opiniei Publice „FOP” la solicitarea canalului de televiziune TVC 21.

54 la sută din respondenți au spus că cele două scrutine trebuie organizate concomitent. 21 % nu își doresc anticipate, iar 15 % consideră că alegerile parlamentare anticipate trebuie organizate după alegerile prezidențiale. Peste 11 la sută din respondenți nu știu sau nu au dorit să răspundă la întrebare.

Sondajul a fost realizat în perioada 23 - 31 mai 2020. La studiu au participat 1767 de persoane cu vîrsta de 18 ani și mai mult, interviurile s-au realizat la telefon. Marja de eroare este de 2,3%.