SOLUTIA FINALA PENTRU RM – DODON, USATII, PLATFORMA „DA” SI MAIA SANDU

Occidentul este mult prea sătul de primitivismul mafiot de aici ca să-i mai pese dacă la Putere vine un bandit

Autor: Mihai CONŢIU

Aflată într-o vizită la Bucureşti, Victoria Nuland, secretar de stat al SUA pentru Afaceri Europene, privitor la RM, printre altele, a declarat:

Susţinem puternic dorinţa oamenilor din Moldova ca să aibă lideri responsabili care pot susţine împreună un program de reforme. (…) „Moldova trebuie să reînceapă implementarea reformelor în stil european: reforme în sistemul bancar, în sistemul judiciar, în sistemul financiar. Noul Guvern moldovean trebuie să revină în negocieri cu FMI.” (…) „Cel mai important lucru e să existe un Guvern moldovean puternic proeuropean.”

Absolut toţi susţinătorii mediatici ai noii coaliţii majoritare de tip mafiot s-au şi grăbit să interpreteze în fel şi chip spusele lui Nuland, care, potrivit lor, este de acord cu formarea Guvernului Pavel Filip al lui Plahotniuc, nu şi al RM. Dacă România, SUA şi UE, la nivel oficial, nu vor lua o poziţie critică faţă de modul în care Vladimir Plahotniuc a cumpărat efectiv această nouă majoritate, cu bani, dar şi prin şantajarea deputaţilor cu dosare penale, atunci înseamnă că sînt de acord să oficializeze statutul de Stat Mafiot pentru RM.

Ce vor pentru RM, cu adevărat, România, SUA şi UE?

Oare România, SUA şi UE nu ştiu cum s-a format această majoritate? Oare România, SUA şi UE nu ştiu că Pavel Filip este supusul docil al lui Plahotniuc? Oare România, SUA şi UE nu ştiu că Plahotniuc este artizanul furtului de un miliard de Euro? Oare România, SUA şi UE nu ştiu că anume Plahotniuc este primul interesat ca RM să nu se integreze în UE, ci în Uniunea Vamală? Oare România, SUA şi UE nu ştiu că Plahotniuc nu va renunţa de bună voie la controlul absolut asupra tuturor instituţiilor statului şi, deci, nu va permite reformarea lor? Oare România, SUA şi UE nu ştiu că RM nu mai aparţine cetăţenilor moldoveni din 2010, ci este proprietatea exclusivă a lui Plahotniuc? Oare România, SUA şi UE nu ştiu că Plahotniuc este artizanul atacurilor de tip rider asupra sistemelor bancar şi de asigurări, că a fost şi poate că mai este monitorizat de Interpol şi că a fost condamnat de instanţele britanice şi olandeze?

Oare România, SUA şi UE nu înţeleg că dacă în ultimii şase ani RM i-a fost compromis definitiv parcursul proeuropean, acesta nu va fi refăcut de aceeaşi oameni, în următorii aproape trei ani, dacă vor reuşi să guverneze împotriva voinţei majorităţii cetăţenilor acestei ţări? Oare România, SUA şi UE vor să legitimeze internaţional pentru RM statutul se Stat Mafiot? Oare României, SUA şi UE chiar nu le pasă de voinţa majoritară a acestui popor, care doreşte să scape statul din captivitatea lui Plahotniuc? Oare România, SUA şi UE nu înţeleg că Plahotniuc va cumpăra întreg Parlamentul ca să ajungă viitorul preşedinte al ţării­?

În acest context, pentru România, SUA şi UE nu înseamnă nimic fapta penală a lui Plahotniuc săvîrşită prin aceea că a deţinut două paşapoarte cu două nume diferite – Ulinici în România şi Plahotniuc în RM?

Preşedintele SUA, Barack Obama, la taclale cu preşedintele RM, Vladimir Plahotniuc

Nuland a spus că susţine „dorinţa oamenilor din Moldova ca să aibă lideri responsabili care pot susţine împreună un program de reforme”. Asta înseamnă că domnia sa trebuie să susţină majoritatea protestatară a ţării, care doreşte înlăturarea actualilor lideri iresponsabili, care de şase ani tot distrug ţara şi-i sabotează viitorul european şi democratic. Aceştia şi-au trădat proprii concetăţeni încă de cînd au venit la Putere şi nu mai reprezintă de mult „dorinţa oamenilor din Moldova”. N-am vrea să credem că România, SUA şi UE şi-au propus să se împotrivească şi să ucidă „dorinţa oamenilor din Moldova”.

Victoria Nuland mai spune că ţara trebuie „să reînceapă implementarea reformelor în stil european: reforme în sistemul bancar, în sistemul judiciar, în sistemul financiar”. Perfect de acord, căci aceasta este şi „dorinţa oamenilor din Moldova”, numai că aceste nu pot fi aplicate tocmai de Statul Mafiot din subordinea lui Plahotniuc, care a compromis şi blocat reformele, şi-a subordonat justiţia şi a devalizat sistemul bancar.

Mai spune Nuland că „cel mai important lucru e să existe un Guvern moldovean puternic proeuropean.” Păi parcă tot proeuropene s-au declarat în aceşti ultimi şase ani şi guvernele formate de aceeaşi politicieni, sub strictul control al lui Plahotniuc, iar noi am simţit pe pielea noastră ce înseamnă „parcursul proeuropean” al lor!?

Dacă România, SUA şi UE vor gira Guvernul Filip de dragul simulării existenţei unui partener guvernamental de dialog cu partenerii externi, atunci opţiunile antieuropene şi antiamericane ale moldovenilor vor atinge cote înalte dintre cele mai ameninţătoare. Sprijinind Guvernul Filip, moldovenii majoritari vor înţelege, cu siguranţă, că România, SUA şi UE se aliază cu Statul Mafiot spre a lupta împotriva lor. Vor dori preşedinţii români, americani şi ai ţărilor europene să dea mîna şi să stea la discuţii oficiale sau amicale cu Plahotniuc, ca posibil viitor preşedinte al RM, în contextul descris mai sus?

Poate că americanii şi-au făcut un plan prin care îşi imaginează că doar astfel îl vor înlătura pe Plahotniuc, numai că se înşeală, căci îl vor întări şi mai mult, iar Estul îi va fi un scut de nădejde. Personal şi ca preşedinte al ţării pe care o reprezenta, Vladimir Voronin nu a avut ce pierde atunci cînd a refuzat federalizarea ţării, Plahotniuc, însă, ştie cît pierde dacă nu va contribui la federalizarea RM şi aderarea la Uniunea Vamală, iar el, personal, nu va dori să piardă nimic.

România, SUA şi UE vor ignora iarăşi realităţile concrete din RM?

De aproape 25 de ani, România politică şi cea a serviciilor secrete au ignorat şi nu au înţeles niciodată realităţile concrete de aici. Ei au inventat imaginea unei RM în funcţie de propriile lor interese, de cele mai multe ori personale, de grup sau politice. Au făcut bani pe la Chişinău, ce mai tura, vura?! Acesta este şi motivul pentru care nu a fost un raportor bun pentru RM în UE şi SUA. România nu a înţeles „specificul bizar” al RM la fel cum nu are cum să-l priceapă nici UE şi SUA.

În ultimii şase ani, proeuropenii din subordinea lui Plahotniuc au transformat RM într-un Iad, iar moldovenii nu mai doresc să rabde chinurile la care sînt supuşi. În mod firesc, actualii lideri şi partidele lor „proeuropene” şi-au ridicat împotriva lor majoritatea populaţiei RM, iar valurile de revolte care au cuprins ţara ar trebui să fie un indiciu serios pentru România, SUA şi UE. Vor gira nedemocratic un Guvern Filip împotriva unui popor pe care nu-l reprezintă?

Simpatia populară s-a redistribuit radical în ultimii ani şi mai ales acum. Chiar şi recentul sondaj de opinie demonstrează clar că ţara vrea schimbare. Potrivit acestuia, opţiunea populară pentru partide este aceasta: Partidul Socialiştilor, cu 17%, ”Partidul Nostru”, cu 15% şi Partidul Platformei ”Demnitate şi Adevăr”, cu 9 la sută, celelalte partide riscînd serios să nu mai treacă pragul electoral. La capitolul încredere în lideri politici, Igor Dodon acumulează 15,2%, Renato Usatîi – cu 14,9%, Maia Sandu – cu 9,4% şi Andrei Năstase – cu 8,0%.

Printre români, europeni şi americani, la nivel politic, bîntuie o spaimă de-a dreptul infantilă, potrivit căreia există „pericolul venirii ruşilor” în situaţia în care ar avea loc alegeri anticipate. În acest context, însă, ne întrebăm: invocînd acest aşa-zis pericol, România, SUA şi UE vor să încalce tocmai acele norme democratice pe care le tot propovăduiesc, prin sfidarea voinţei populare majoritare din RM, şi să gireze Statul Mafiot „de teama venirii forţelor pro-ruse la guvernare”? Dar sprijinind Statul Mafiot pentru încă trei ani, România, SUA şi UE nu înţeleg că vor consolida societatea moldovenească atît de mult împotriva integrării în UE încît doar Dodon şi Usatîi vor veni la Putere?!

Realitate este alta, totuşi. Dacă vor avea loc alegeri anticipate, cîştigul pentru RM va fi uriaş, în primul rînd pentru moldoveni. Din start, actualii impostori politici, hoţi şi falşi proeuropeni vor dispare din viaţa politică, iar aici este vorba despre PD, PL şi PLDM, implicit lideri ca Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Plahotniuc, Streleţ etc. În locul lor, vor veni Dodon, Usatîi, Platforma DA şi chiar Maia Sandu. Există şanse serioase ca să existe un echilibru parlamentar foarte serios între Stînga reprezentată de Dodon şi Usatîi şi Dreapta sau Centru-dreapta întruchipată de Platforma DA şi Maia Sandu.

În pofida declaraţiilor lor incendiare că vor duce RM în Uniunea Vamală, Dodon şi Usatîi ştiu prea bine că denunţarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb cu UE sau renunţarea la acordurile cu instituţiile financiare internaţionale ar fi sinucigaşe pentru ţară. Păi au nevoie de aceste relaţii tocmai pentru a avea bani ca să întreţină ţara şi să-şi plătească facturile de gaze la ruşi! Nici nu vor putea duce RM în Uniunea Vamală. Cum s-o facă – pe cale aeriană sau să sape tuneluri subterane de legătură cu Rusia, Belarus sau Kazahstan? Alta este că vor fi mai buni negociatori cu occidentalii decît au fost falşii proeuropeni, care au semnat Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb cu UE fără să le citească! Vi-i imaginaţi pe Filat, Lupu sau Plahotniuc să citească 1000 de pagini de text plicticos şi birocratic în stil UE?

Mai apoi, presupunînd că Dodon şi Usatîi vor veni la Putere, nu doar că RM va scăpa de Plahotniuc şi întregul sistem mafiot pe care-l conduce, ci ei, ca viitori lideri, vor avea tot interesul să fie justiţiari în adevăratul sens al cuvîntului. Au avut timp să înţeleagă că jefuirea unei ţări iese oricum la iveală şi, în final, autorii tot ajung să plătească. Poate că ei vor înţelege ceea ce nu au înţeles, încă din 2010, liderii aşa-zişi proeuropeni de la guvernare – dacă au destui bani, de ce să mai fure ţara şi să ajungă în situaţia lui Plahotniuc, Ghimpu, Lupu, Diacov sau Filat?

Pe de altă parte, însă, nu excludem constituirea unei posibile majorităţi parlamentare de către Platforma DA şi formaţiunea Maiei Sandu. De partea lor vor trece absolut toţi cei deja dezamăgiţi de Ghimpu, PLDM şi chiar PD. Oricum, în contextul ambelor scenarii, se prefigurează certitudinea că va exista o conlucrare mult mai eficientă, constructivă, civilizată şi în interesul real al cetăţenilor într-un Parlament şi Guvern în care vor fi majoritari ori Dodon şi Usatîi, ori Platforma DA şi Maia Sandu.

PLDM, PD şi PL nu trebuia decît să urmeze exemplele lui Dodon şi Usatîi

O realitate de mult constatată şi simţită este aceea că PLDM, PD şi PL nu au dorit ca RM să ajungă în UE. O excepţie, totuşi, a făcut-o PLDM, dar mult prea firavă şi cam nesinceră pînă la capăt. Un partid de bogătani făţarnici şi aroganţi. Aici vreau să mă refer la faptul că aceste partide nu au făcut absolut nici un efort spre a informa cetăţenii în privinţa avantajelor aderării la UE, deşi au primit bani europeni chiar şi pentru asta, nu le-au spus oamenilor simpli cîte ajutoare financiare au oferit Republicii Moldova Uniunea Europeană, ţările europene, în particular, SUA etc. N-au făcut-o pentru că erau preocupaţi cu toţii să fure nu doar ţara, ci şi din ajutoarele occidentale.

Dacă ar fi dorit cu adevărat ca RM să adere la UE, atunci aceste partide trebuia să-şi informeze şi să educe populaţia în acest sens. Timp au avut destul. În acest scop, nu aveau decît să-i urmeze exemplul lui Igor Dodon, în ceea ce priveşte consecvenţa, tenacitatea cu care luptă pînă la capăt spre a cîştiga o bătălie în care crede sau pe care vrea, pur şi simplu, s-o cîştige. Un alt exemplu pe care partidele „proeuropene” şi liderii lor trebuia să-l urmeze este Renato Usatîi, iar aici mă refer la charisma lui de politician şi lider popular lipsit de inhibiţii şi prejudecăţi. Anticipăm că Usatîi va fi un lider care o să fie invidiat de foarte mulţi politicieni rivali, deşi nu-i pot lua ceea ce-i aparţine structural – priza naturală la mase. Tot un exemplu demn de urmat trebuia să fie şi Maia Sandu, care prin onestitate, modestie şi profesionalism a reuşit să fie atît de populară printre moldoveni cum Plahotniuc doar visează, în ciuda puteri şi banilor pe care îi are.

Din îngîmfare şi din dorinţa de a semăna cu Vladimir Voronin, deşi palierele sînt total diferite, căci Voronin şi-a cîştigat simpatia populară aşa cum o face acum Usatîi, acesta din urmă într-o variantă mai tînără şi mai explozivă, liderii PLDM, PD şi PL nu şi-au scos în prim-plan zeci şi zeci de Dodoni, Usatîi sau ca Maia Sandu. Da, Sandu a fost promovată de Filat, numai că ea şi-a cîştigat notorietatea independent, după ce a fost mazilită de bandele politruce ale lui Ghimpu şi Plahotniuc.

Ne oprim aici! De acord? Vă mulţumesc pentru atenţie!