SOFERII DEPISTATI BAUTI LA VOLAN RISCA PINA LA 15 ZILE DE AREST

Inspectoratul Național de Patrulare /INP/ a propus operarea unor modificări la Codul Contravențional pentru conducătorii auto ce urcă la volan în stare de ebrietate. Astfel, conform noilor prevederi, șoferii care refuză să treacă testul alcoolscopic ar urma să fie sancționați cu o amendă de pînă la 1200 de lei, fie cu arest contravențional de pînă la 15 zile.

Potrivit datelor INP, pe parcursul a nouă luni au fost documentați peste 2620 de conducători auto în stare de ebrietate. Dintre aceștia, aproape 60% au fost privați de dreptul de a conduce autovehicule pe un anumit termen.

Sancțiunea pentru refuzul de a trece testul alcoolscopic se va plusa la amenzile sau pedepsele deja prevăzute de Codul Contravențional sau dacă este cazul a Codului Penal.

Conform Codului Contravențional șoferul prins beat la volan riscă o amendă de pînă la 3000 de lei și privarea de dreptul de a conduce pe un termen de la doi la trei ani. Potrivit Codului Penal șoferul riscă o amendă de pînă 10 mii de lei și privarea de dreptul de a conduce pe un termen de la trei la cinci ani.