SOCIALISTII: ZECI DE MILIOANE DE LEI SINT FURATI ANUAL DE LA COPII, LIPSINDU-I DE O ALIMENTATIE CALITATIVA

Reprezentanții Partidului Socialiștilor, în cadrul unei conferințe de presă, au abordat subiectul cu privire la un alt fapt evident de corupție în capitală: în grădinițele din capitală sînt în continuare furnizate, pe bază de concurs, produse alimentare la prețuri umflate. Deputatul Radu Mudreac a atras atenție asupra situației în care unii continuă să se îmbogățească prin fraudarea hranei pentru copii. Acesta este consecința faptului că nu au fost luate măsuri după scandalul care a izbucnit în decembrie 2017, cu privire la produsele alimentare de calitate proastă și a produselor cu termenul expirat. Deputatul a reamintit că reacția societății cu privire la utilizarea alimentelor necorespunzătoare pentru copii a fost mai acută decît furtul miliardului.

În decembrie 2017, în Parlament, a fost instituită o comisie specială pentru investigarea acestei situații. La 23 martie 2017, comisia a raportat rezultatele anchetei sale și a făcut o serie de recomandări. A fost vorba inclusiv despre faptul că este necesară modificarea mecanismului de organizare a ofertelor pentru dreptul de a furniza alimente instituțiilor preșcolare, asigurarea transparenței licitațiilor, coordonarea propunerilor de licitație cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor etc. Conform hotărîrii Parlamentului, Procuratura și Guvernul trebuiau să raporteze despre măsurile întreprinse în termen de 2 luni.

Cu toate acestea, nici Guvernul, nici Procuratura Generală nu au raportat măsurile luate. “Noi nu sîntem încrezători că alimentația copiilor a fost modificată deoarece aceleași companii prestează serviciile de aprovizionare în instituțiile preșcolare și încă sînt permise încălcări grave în organizarea aprovizionării cu alimente pentru copii, zeci de milioane de lei sînt încă furați de la copii în fiecare an, lipsindu-i de alimentația calitativă”, a subliniat Radu Mudreac.

Socialiștii au avertizat că după alegeri vor reveni la această problemă și vor încerca să modifice mecanismul de organizare a ofertelor, respectînd cerințele de utilizare a fondurilor bugetare în scopul propus și pentru a îmbunătăți calitatea alimentelor.

Sursa: socialistii.md