SOCIALISTII SINT IMPOTRIVA DISTRUGERII SISTEMULUI DE TRANSPORT PUBLIC DIN CHISINAU

Consilierii municipali ai Partidului Socialiștilor, Vitalie Mucan și Iurii Vitneanschi s-au opus distrugerii sistemului de transport public din capitală.

Vitalie Mucan a declarat în cadrul briefingului din data de 20 martie, că în ultimele 6 luni, în Chișinău au fost anulate mai multe rute de microbuz și chiar de autobuz, cum ar fi ruta numărul 3. Ca urmare, locuitorii capitalei sînt obligați să utilizeze transportul privat, ceea ce duce la formarea ambuteiajelor.

În oraș, activează aproximativ cincisprezece mii de maxi-taxiuri care transportă un pic mai mult de jumătate din totalul locuitorilor și oaspeților capitalei. 302 troleibuze transportă 34% din numărul de locuitori și doar 10% din locuitorii capitalei se deplasează cu autobuzele.

“În acest mod, e nevoie urgent de normalizarea activității parcului de autobuze. Astăzi, o mare parte din maxi-taxiuri dublează numărul liniilor de troleibuz și autobuz, creînd haos în oraș “, – a menționat Iurii Vitneanschi.

El a subliniat faptul, că orice construcție din oraș ar trebui să se desfășoare în conformitate cu Planul general, astfel încît autostrada să nu fie suprasolicitată. Una dintre soluții ar fi, după părerea lui, construirea locurilor de parcare.

Parcările astăzi, sînt una dintre principalele probleme. Dacă o vom soluționa, infrastructura rutieră va fi mai disponibilă cu 40%. Și atunci putem vorbi despre alocarea unei benzi separate de transport în comun, pe unele străzi. ”

Separat, consilierii au atins problema construcției drumurilor by-pass. “Astăzi, 15% din transportul orașului este de tranzit. O temă actuală este transportul de mare tonaj, care trece prin tot orașul și merge spre punctele vamale, amplasate în Chișinău.

Socialiștii au subliniat și faptul cum sînt organizate cercurile auto din oraș, fără construcția paralelă a pasajelor subterane, lipsa de marcaje rutiere, ceea ce reprezintă o presiune imensă asupra infrastructurii rutiere.

“Iresponsabilitatea Primarului General și a Direcției transport ne pune viața noastră și a copiilor noștri, în pericol”, – a menționat Vitalie Mucan.

Sursa: socialistii.md