SOCIALISTII: REFORMA SISTEMULUI DE PENSII – UN PROCES DE GENOCID SOCIAL

Deputații socialiști cataloghează reforma sistemului de pensii drept „un proces de genocid social”. Despre aceasta ei au anunțat pe 7 decembrie în cadrul unei conferințe de presă.

Deputatul Vlad Bătrîncea a declarat că, în conformitate cu Acordul cu Fondul Monetar Internațional, Guvernul RM, fără a efectua audieri publice, fără a afla opinia Parlamentului, a afla opinia Președintelui, a decis majorarea vîrstei de pensionare.

„Cert este un lucru: astăzi o bună parte din populația RM, în special, bărbații nu ajung fizic pînă la vîrsta de pensionare. Aici se ia în calcul nivelul de viață, nivelul de sănătate, cel al politicilor sociale din RM. Bărbații nu ajung pînă la vîrsta de pensionare care este acuma, iar respectiv dacă aceasta va fi majorată pînă la vîrsta de 65 de ani, putem să ne așteptăm la faptul că majoritatea bărbaților din RM să nu ajungă la pensie, ceea ce înseamnă că toată viața oamenii muncesc, achită contribuții sociale și pînă la urmă de banii ăștia se bucură un guvern care este incapabil să gestioneze economia țării și în mod special politicile sociale”, a declarat deputatul.

Totodată, deputatul a menționat că, în RM sînt 600 de mii de angajați dintre care 400 de mii sînt angajați în sectorul real al economiei, iar restul sînt bugetari, sînt 700 de mii de pensionari.

Potrivit lui, în această situație, Guvernul împreună cu Parlamentul și Președintele țării ar trebui să-și pună întrebarea cum să soluționeze această problemă, să majoreze numărul angajaților și a fondului social din care se poate de asigurat o pensie decentă.

„În loc să se gîndească cum să mărească numărul angajaților, guvernarea se gîndește cum să micșoreze numărul pensionarilor. De aceea, acum asistăm la un proces de genocid social. Guvernarea astăzi dă dovadă că nu este în stare să asigure un nivel de viață măcar la minimul de existență pentru cetățenii RM. Guvernanții astăzi nu sînt în stare să le achite pensia bărbaților care ajung la 62 de ani. Este o politică absolut inumană, o batjocură totală față de cetățeni. Acest lucru duce la lichidarea fizică a populației țării noastre”, a punctat Batrîncea.

Andriana CHEPTINE (tribuna.md)

Nistor Grigore 08.12.2016 - 09:07

Antiromanul Batrincea, un comunist ramas in colbul istorie sovietice nu poate sau nu vrea sa vada care este trendul mondial privind cresterea varstei de pensionare si problemele privind asigurarea fondurilor de pensii. Nu putem da ca exemplu varsta de pensionare de 65 de ani din Romania ca se infurie comunistu ''antiroman''.