SOCIALISTII NU AU SUSTINUT INTRODUCEREA GLOTONIMULUI ”LIMBA ROMANA” IN CONSTITUTIE

Liberal-democrații au repetat încercarea de a ”restabili adevărul istoric” și de a introduce pe ordinea de zi a ședinței parlamentului din 1 noiembrie, inițiativa de a modifica denumirea limbii de stat în Constituția RM cu glotonimul ”limba română”.

Deputatul PSRM Vlad Batrîncea a propus politicienilor în asemenea caz să susțină ideea unui referendul, inclusiv cu privire la denumirea limbii, înainte de a veni cu propuneri de modifica Constutuția.

”Dacă atît de mult se vorbește despre valorile europene în această sală, legislația și normele europene prevăd în domeniul lingvistic anume, că și denumirea limbilor vorbite sînt voința suverană a popoarelor pe continentul european.

Din acest punct de vedere, dacă dumneavoastră atît de mult vă zbateți pentru diferite modificări, întorceți-vă vă rog la temelia democrației și susțineți ideea noastră de a ieși la referendum și de a întreba cetățenii, inclusiv și la capitolul denumirii limbii, pentru că este voința poporului suveran”, a spus socialistul.

El a menționat că deseori prin parlamentul european se încearcă de a se impune diferite lucruri fără susținerea masivă a populației. ”Și eu vă explic de ce nu doriți să ieșiți la referendum pentru că știți foarte bine că veți rămîne și fără integrarea europeană, și fără NATO și fără unire, și fără denumirea limbii care este străină art 13 din Constituție. Așa că vă îndemnăm să încetați aceste jocuri politice”, a reiterat Vlad Batrîncea.

Inițiativa PLDM nu a fost susținută în parlament.

Sursa: socialistii.md