SOCIALISTII MOLDOVENI ASTEAPTA O ACTIVIZARE A RELATIILOR CU RUSIA, DUPA NUMIREA LUI KOZAK

Cea mai mare formaţiune politică din Moldova – Partidul Socialiştilor – mizează pe o activizare a relaţiilor cu Rusia, după numirea în postul de Reprezentant special al preşedintelui FR pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu Moldova a viceprim-ministrului, Dmitri Kozak. Este declaraţia făcută, joi, pentru Agenţia TASS de către preşedintele partidului, Zinaida Greceanîi.

„Numirea lui Dmitri Kozak, care cunoaşte bine situaţia din Moldova şi tematica transnistreană, ne oferă speranţa că relațiile de cooperare moldo-ruse vor fi relansate şi activizate. Relaţiile dintre ţările noastre, în ultimii ani, s-au agravat, ceea ce a afectat, în primul rînd, ţara noastră”, a spus Greceanîi.

Potrivit ei, degradarea cooperării a avut un impact negativ asupra situaţiei economice şi politice din republică, au avut de suferit raporturile culturale, stabilite timp de secole. Relaţiile cu Rusia au degradat după proclamarea cursului de integrare în UE de către coaliţia partidelor pro-europene, care au preluat puterea în Moldova, în anul 2009.

 

Relansarea relaţiilor

Totuşi, deja în anul 2016, alegerile generale pentru postul de preşedinte din ţară au fost cîştigate de liderul socialiştilor, Igor Dodon, principalele lozinci ale căruia au ținut de consolidarea statalităţii, respectarea neutralităţii şi revenirea la parteneriatul strategic cu Rusia.

„După victoria lui Igor Dodon, s-a reuşit restabilirea dialogului constructiv la nivelul preşedinţilor celor două ţări. În acelaşi timp, apreciez drept productivă colaborarea pe dimensiunea parlamentară a fracţiunii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. Această experienţă este o dovadă a faptului că relaţiile dintre ţările noastre ar putea fi relansare în totalitate”, a menţionat Greceanîi.

Ea şi-a exprimat convingerea că situaţia se va schimba după alegerile din acest an. Practic, toate sondajele arată că socialiştii sînt favoriţii scrutinului parlamentar care va avea loc. “Victoria partidului nostru va face posibilă formarea unei majorităţi pro-moldoveneşti în Parlament şi Guvern, care va relua cooperarea plenară cu Rusia, în toate sferele”, a declarat liderul socialiştilor.

 

Subiectul transnistrean

În anul 2003, Kozak era reprezentant special al preşedintelui şi autor al planului de reglementare a conflictului transnistrean, numit ulterior „Planul Kozak”. În conformitate cu acest plan, Moldova, de care, după destrămarea URSS, s-a separat regiunea Transnistria, nerecunoscută de comunitatea internaţională, urma să devină federaţie. Transnistria urma să devină parte a federaţiei în calitate de autonomie cu drepturi extinse şi cu garanţii de securitate. Documentul care era, practic, coordonat, nu a fost realizat din cauza refuzului autorităţilor R. Moldova de a semna varianta finală.

Decretul privind numirea lui Kozak în calitate de Reprezentant special pentru Moldova a fost publicat, joi, pe site-ul oficial de informaţie juridică. Prin acelaşi decret preşedintele FR, Vladimir Putin, a dispus abrogarea documentelor din 21 martie 2012, şi 2 august 2012 „Cu privire la reprezentantul special al preşedintelui FR pentru Transnistria”, prin care obligaţiile respective erau atribuite fostului viceprim-ministru, Dmitri Rogozin.

Sursa: socialistii.md