SOCIALISTII CER CONVOCAREA DE URGENTA A UNEI SEDINTE EXTRAORDINARE A PARLAMENTULUI

Socialiştii consideră că Republica Moldova se află astăzi într-o situaţie prerevoluţionară. Continuă jafurile din sistemul bancar, populaţia sărăceşte în mod dramatic, marii corupţi nu au fost condamnaţi, guvernarea este plină de aroganţă şi îşi sfidează direct propriii cetăţeni. Există riscul real al răbufnirii unor proteste violente, fiindcă oamenii nu mai pot îndura bătaia de joc din partea guvernării, se arată într-un comunicat al formaţiunii.

Există toate temeiurile să presupunem că cei care au venit la putere pe baricade, la 7 aprilie 2009, riscă să plece luaţi pe sus de revolta populaţiei. Aceasta e karma lor politică. Aşa cum au venit, aşa vor pleca.

Reiterăm susţinerea noastră pentru protestul paşnic al cetăţenilor din 6 septembrie. Am declarat duminică şi repetăm astăzi că noi, socialiştii, împărtăşim nemulţumirea cetăţenilor. Mesajele noastre de acum jumătate de an au fost vociferate de zeci de mii de cetăţeni în Piaţa Marii Adunări Naţionale: înlăturarea de la putere a oligarhilor, recuperarea miliardului furat, organizarea alegerilor anticipate şi revenirea la procedura de alegere a şefului statului prin vot direct.

Noi avem agenda proprie, a PSRM, pentru ca aceste revendicări să fie obţinute cît mai curînd.

Pentru realizarea acestor obiective Partidul Socialistilor declară categoric:

  1. Fracţiunea parlamentară solicită oficial convocarea unei şedinţe extraordinare a Parlamentului Republicii Moldova, la care să fie puse în discuţie şi spre votare următoarele subiecte:

-          Autodizolvarea Parlamentului Republicii Moldova şi organizarea alegerilor anticipate. Conform prevederilor legale, cu jumătate de an pînă la expirarea mandatului preşedintelui, adică pînă la 22 septembrie, pot fi iniţiate procedurile care vor duce la alegeri parlamentare anticipate.

-          Modificarea prin vot parlamentar a articolului din Constituţie privind modalitatea de alegere a şefului statului, pentru a reveni la alegerea preşedintelui prin vot direct.

-          Demiterea pe rînd sau ”la pachet” a guvernatorului Băncii Naţionale, a Procurorului General, a directorului CAN, presedintelui CEC şi a directorului ANRE, care au fost aleşi pe criterii politice şi au dezonorat funcţiile în care au activat.

-          Scoaterea imunităţii parlamentare pentru a evita în viitor actele de corupere a deputaţilor şi pentru a-i putea pedepsi conform legii, ca pe orice cetăţean.

  1. Dacă solicitările şi revendicările noastre nu vor primi un răspuns din partea majorităţii parlamentare pînă pe 22 septembrie, noi ne rezervăm dreptul de a purcede la activităţi care ne vor permite să atingem obiectivele noastre pe alte căi decît cele parlamentare:

-          Partidul Socialistilor anunţă mobilizare generală pentru manifestaţii de amploare cu pichetarea cladirilor guvernamentale, inclusiv Parlamentul RM şi Preşedinţia cu scopul obţinerii demisiei incorpore a guvernării şi provocarea alegerilor anticipate. Între timp, vom protesta punctual împotriva fărădelegilor care se produc în municipiul Chişinău şi în raioanele ţării. De fiecare dată vom urmări atingerea unor rezultate concrete.

-          Imediat după 22 septembrie, Partidul Socialiştilor lansează iniţiativa de colectare a semnăturilor pentru a organiza un referendum la care să fie votată forma de alegere a preşedintelui ţării prin votul direct al cetăţenilor. Venim cu un apel catre alte organizaţii politice sau civice să se implice în campania de colectare a semnăturilor pentru alegerea preşedintelui ţării prin vot direct.

  1. Venim la această conferinţă şi cu un cuvînt de solidarizare cu protestatarii care au fost reţinuţi pe 6 septembrie în faţa Procuraturii Generale. Cerem eliberarea grupului de protestatari conduşi de Grigore Petrenco şi sîntem gata să venim cu orice susţinere de ordin juridic în ajutorul acestora. Aşteptăm şi din partea altor partide şi organizaţii un mesaj de susţinere a protestatarilor reţinuţi. Lupta politică împotriva guvernării corupte presupune şi un dram de colegialitate, deci să nu demonstrăm egoism de grup.

Totodată, este important să menţionez încă o dată că noi, socialiştii, avem propria noastră agendă politică, vom avea acţiunile noastre concrete şi avem o altă viziune asupra viitorului Republicii Moldova decît organizatorii Platfomei DA. Noi sîntem împotriva aderării la NATO, sîntem împotriva integrării în UE, sîntem împotriva Unirii cu România.

Însă lupta viziunilor politice trebuie să se desfăşoare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care vor urma. Mai întîi, să scăpăm de această guvernare putredă de coruptă şi antisocială, se menţionează în comunicatul PSRM.