SOCIALISTII CER ANULAREA MAJORARII TARIFELOR, DEMISIA CONDUCERII ANRE SI A INTREGII GUVERNARI

Mai mult de 500 de persoane au participat, ieri, la protestul organizat de socialişti împotriva creşterii tarifelor, se afirmă într-un comunicat al formaţiunii. Deputaţi şi consilieri municipali PSRM împreună cu mai muţi membri şi adepţi ai formaţiunii au cerut, în faţa sediului ANRE anularea deciziilor, cu privire la majorarea tarifelor la energia electrică şi gaz, demiterea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică şi atragerea la răspundere a tuturor complicilor în batjocura faţă de cetăţeni, se mai spune în comunicat.

În context, Ion Ceban, deputat PSRM a menţionat că hotărîrea privind majorarea tarifelor reprezintă o continuare a genocidului cetăţenilor ţării. „După miliardele furate, Banca de Economii, Aeroport, privatizări masive, delapidarea granturilor şi creditelor din străinătate, autorităţile statului au pregătit pentru cetăţeni o nouă umilinţă. Aceasta nu este o Alianţă „Pentru Integrare Europeană”, ci o alianţă a hoţilor, care trebuie să stea la închisoare, şi nu în Parlament”, a spus Ceban. Deputatul a subliniat că cetăţenii nu au bani pentru achitarea facturilor comunale. „Oamenii nu au din ce să-şi îmbrace copiii pentru a-i trimite la şcoală. Majoritatea cetăţenilor nu pot să cumpere copiilor ghiozdane, manuale. Nu au bani nici pentru strictul necesar. ANRE trebuie să-şi dea demisia. Această guvernare trebuie să plece. Unica soluţie pentru situaţia creată în Moldova o reprezintă alegerile anticipate şi atragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi pentru genocidul poporului”, a adăugat Ceban.

La rîndul său, deputatul Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, Vasile Bolea, a menţionat că cei din conducerea ANRE primesc salarii nemeritate, care se cifrează la 60-70 mii de lei lunar. „Ar trebui ca aceştia să primească 700-800 de lei pe lună, aşa cum primesc mai mulţi pensionari moldoveni, şi să reuşească, avînd astfel de venituri, să mai achite şi tarifele pe care le-au instituit. Lasă-i să simtă cum supravieţuieşte lumea cu aşa bani! Jos oligarhii!”, a declarat el.

Următorul vorbitor, deputatul Partidului Socialiştilor, Oleg Lipschi, a menţionat că deja astăzi pensionarii, care nu sînt în stare să-şi achite comunalele, sînt daţi afară din apartamente. „Ce va fi mai departe, atunci cînd tarifele vor creşte şi mai mult? Cine va fi în stare să le achite? Cei de la guvernare doresc să-i transforme pe oameni în boschetari şi să-i facă să piară”, consideră alesul poporului.

Potrivit consilierului municipal ales al Partidului Socialiştilor, Gaik Vartanean, creşterea totală a tarifelor şi preţurilor indică doar asupra faptului că cetăţenii ţării sînt impuşi să plătească impozit pe delapidările comise de partidele de la guvernare.

După protestul de la ANRE, cetăţenii au trecut în marş spre sediul Primăriei Chişinău şi cel al Guvernului RM, unde la fel au cerut anularea deciziilor ilegale despre majorarea tarifelor şi revenirea la compensaţiile nominative pentru cetăţenii defavorizaţi ai ţării. Protestatarii au scandat: „Hoţii la închisoare!”, „Destul să furaţi!”, „Nu vă bateţi joc de oameni!”, „Jos puterea oligarhilor!” „Nu – creşterii preţurilor!”, „Opriţi genocidul!”.

După cum au indicat membrii PSRM, acţiunile de protest împotriva majorării tarifelor şi preţurilor vor continua.