SOCIALISTII AU VORBIT DESPRE CUM INTENTIONEAZA SA REALIZEZE CELE 10 OBIECTIVE PRIORITARE

Conducerea Partidului socialiștilor, reprezentanții fracțiunii parlamentare a PSRM au vorbit, în cadrul conferinței de presă din 20 noiembrie, despre cum intenționează partidul să realizeze obiectivele prioritare ale PSRM, prezentate la mitingul din 18 noiembrie.

Președintele PSRM Zinaida Greceanîi a declarat că în lunile septembrie-octombrie Partidul socialiștilor a organizat mitinguri de protest, pe întreg teritoriul țării, împotriva guvernării distrugătoare din ultimii 9 ani.

Concomitent cu mitingurile partidului, au avut loc alegerile interne (primaries) ale candidaților pentru circumscripțiile electorale. Potrivit doamnei Zinaida Greceanîi toate candidaturile care au trecut etapa de primaries urmează să fie aprobate de către Consiliul Republican al PSRM.

”Am finalizat aceste acțiuni cu un miting amplu de protest în capitală pe 18 noiembrie, în cadrul căruia au fost adoptate 10 obiective prioritare ale PSRM care vor sta la temelia programului de dezvoltare social-economic și politic a statului pentru următorii 4 ani, precum și respectiv pentru platforma electorală a partidului pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, cît și parte a Programului pentru dezvoltare a țării pînă în 2022”, a spus Zinaida Greceanîi.

Potrivit deputatului Vladimir Golovatiuc, deja au apărut speculații privind unele obiective din Rezoluția de la mitingul din 18 noiembrie. ”Obiectivele prezentate de noi nu sînt vise, sînt bazate pe calcule”, a remarcat economistul.

Potrivit lui, Programul pentru dezvoltarea țării pînă în 2022, prevede că salariul 1 angajat va atinge suma de 600 euro. Conform rezultatelor din 2018, salariul mediu este estimat la 330 de euro.

Pentru a obține aceste rezultate, este necesar să asigurăm o creștere economică nu mai mică de 10% anual, a reiterat economistul.

”Acest lucru va fi atins din contul restabilirii relațiilor strategice cu Rusia și majorarea exportului pntru produsele moldovenești pe piața rusească; susținerea și stimularea antreprenoriatului; atragerea investițiilor străine. Ca urmare, volumul de activitate va crește, veniturile din afaceri vor crește, locuri de muncă vor fi create, iar salariile vor crește”, a spus Vladimir Golovatiuc.

Liderul fracțiunii PSRM din Consiliul Municipal Chișinău, secretarul pe ideologie a PSRM, Ion Ceban, a reiterat că în fiecare zi, situația din sistemul de sănătate, din Republica Moldova, se înrăutățește. Situația din raioanele țării este una dezastruoasă.

Ion Ceban a subliniat nemulțumirea față de activitatea Casei Naționale de Asigurări Sociale. El a venit cu propunerea de a revizui totalmente sistemul de asigurări, potrivit rapoartelor Curții de Conturi, o treime din resurse sînt irosite. Socialistul a menționat că sistemul de sănătate nu pierde doar resurse, dar și medici, care pleacă din cauza salariilor mizere.

”Medicii trebuie să aibă un statut special, care să le ofere garanții sociale suplimentare, începînd cu salarizarea care trebuie să fie competitivă regional”, a spus Ion Ceban.

De un statut similar trebuie să dispună și profesorii, învățătorii, dacă să luăm în calcul situația critică din sistemul republican de învățămînt, care drept rezultat ”în secolul tehnologiilor, noi avem tineri de- 14-16 ani care nu știu să citească”.

Deputatul Vasile Bolea a atras atenția asupra intenției guvernării de a desfășura reforma administrativ teritorială.

Potrivit deputatului, această reformă prevede închiderea a mai bine de 400 de primării, restul fiind comasate sau ”optimizate”. Următoarea etapă ar fi lichidarea raioanelor.

”Rezultatul acestei reforme va fi îndepărtarea acelor servicii pe care trebuie să le presteze statul cetățenilor”, a spus Vasile Bolea. El a amintit despre reforma instanțelor judecătorești, din 34 judecătorii raionale s-a ajuns la 16. După același exemplu vor fi ”optimizate” și structurile raionale.

”Ceea ce fac acești guvernanți va duce la distrugerea administrației publice locale, va indepărta serviciile statului de cetățean. Drept efect o asemenea reformă va duce la optimizarea în continuare a școlilor și a grădinițelor din sate”, a spus Vasile Bolea. El a declarat că socialiștii nu vor permite distrugerea administrației publice locale și autonomiile locale.

Secretarul executiv al PSRM, deputatul Vlad Batrîncea a menționat că Republica Moldova trebuie să aibă o politică echilibrată, este o necesitate istorică, economică și politică.

”Cel mai important lucru este consolidarea statului de neutralitate, ceea ce va permite un dialog și o politică internă echilibrată în Moldova”, a spus Vlad Batrîncea. El a menționat că socialiștii vor face tot posibilul pentru a evita ca Republica Moldova să fie un instrument în lupta geopolitică.

De asemenea, Vlad Batrîncea a subliniat faptul că, PSRM este unicul partid care încearcă să soluționeze conflictul transnistrean și să reîntregească țara.

”Este important să punem punct problemelor politice artificiale, ceea ce ține de identitatea națională, de ”unire” sau ”ne-unire”. Noi vom construi doar o națiune civică – moldoveni. Indiferent de etnie, limbă vorbită, viziune politică, statut social, interese economice, sîntem un stat, o națiune civică ceea ce este o necesitate vitală pentru viitorul oamenilor dar și pentru reîntregirea țării. Vom reîntregi nu doar țara, dar și societatea”, a menționat Vlad Batrîncea.

Deputatul Bogdan Țîrdea a remarcat, în cadrul conferinței de presă, că unica metodă de a distruge sistemul oligarhic și fenomenul de stat capturat este forma prezidențială de guvernămînt și un președinte puternic.

”De aceea, oligarhii mereu tind spre forma parlamentară de guvernămînt,chiar și în Moldova, ei limitează președintele, lipsindu-l de împuterniciri”, a spus Bogdan Țîrdea.

Potrivit lui, acordarea prerogativei președintelui de a numi prim-ministrul, procurorul general, directorul SIS și ministrul apărării este mecanismul de bază pentru distrugerea schemelor de corupție, a monopolului și a guvernării oligarhice.

La finalul conferinței de presă, președintele PSRM, Zinaida Greceanîi a reiterat că Rezoluția ”10 obiective prioritare a partidului socialiștilor” poate fi suplinită în timpul apropiat, în urma consultațiilor cu cetățenii.

Sursa: socialistii.md

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
08.03.24 - 20:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40