SOCIALISTII AU SOLICITAT PDM-ULUI SA ELIBEREZE INSTITUTIILE STATULUI SI SA SE INTOARCA IN CADRUL LEGAL

Vicepreședintele parlamentului din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor, Ion Ceban și președintele fracțiunii PSRM, Vlad Batrîncea, au organizat astăzi, 11 iunie, un briefing cu privire la ultima invitație din partea Partidului Democrat, de a desfășura negocieri.

„Propunerea noastră este să vă întoarceți în cadrul legal”, a spus Ion Ceban. El a menționat că poziția comună a PSRM și ACUM nu s-a schimbat.

“Să elibereze instituțiile de stat, să permită imediat accesul guvernului legitim recunoscut de comunitatea internațională, susținut de aproape toată lumea din Moldova, precum și de diasporă, astfel încît să poată începe să lucreze. Să-și îndepărteze corturile și pe toți cei care stau acolo pentru bani sau alte recompense, toți sportivii și așa mai departe. Propunerea noastră este să vă întoarceți în cadrul legal”, a menționat Ion Ceban.

De asemenea, vicepreședintele a declarat: “Pentru că tot au apărut niște informații în mass media, referitor la unele eventuale acțiuni ale procuraturii, vrem să menționăm următorul lucru: absolut toate acțiunile procuraturii trebuie să se încadreze în cadrul legal. Nu trebuie să fie indicații la comanda unor oponenți politici și a guvernării care trebuie să plece în regim imediat.

Noi sîntem gata să prezentăm toate probele necesare, oricînd, pentru un proces judiciar liber, dar nu de procuratori și judecători influențați”, a spus Ion Ceban.

Vlad Batrîncea a anunțat că Biroul Permanent a adoptat astăzi, hotărîrea privind trecerea pe ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului, proiectul de modificare a Codului Electoral, modificare pe care o așteaptă întreaga populație, inclusiv stabilirea unei date pentru alegerile locale. El a venit cu un apel către reprezentanții autorităților locale și i-a îndemnat să nu cedeze în fața manipulărilor democraților.

“Înțelegem foarte bine că există presiuni enorme asupra administrației publice locale, consiliilor raionale, orășenești și sătești, inclusiv și asupra primarilor aleși.

Înțelegem foarte bine cum PDM avînd 200 de primari au ajuns la 700. Înțelegem că acești oameni au fost influențați inclusiv și pe cale penală și cu utilizarea diferitor forme ilegale.

Facem apel către administrația publică locală: dumneavoastră sînteți independenți, votul cetățenilor vă aparține și trebuie să înțelegeți că schimbările deja se produc și vor fi desfășurate alegeri locale”, a spus Vlad Batrîncea.

De asemenea, el a menționat că societatea este foarte îngrijorată, dar majoritatea parlamentară are un plan bine pus la punct, o agendă foarte clară, deține toată susținerea din interior și din exteriorul țării și “de aceea să nu ne grăbim, să nu chemăm oamenii la careva măsuri de urgență. Noi vom veni și vă vom informa pas cu pas cum mergem înainte”.