SOCIALISTII AU SOLICITAT INTODUCEREA UNUI MORATORIU ASUPRA MAJORARII TARIFELOR

Astăzi, 29 noiembrie, deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor au înaintat Guvernului cereri în legătură cu majorarea tarifelor.

“În pofida declarațiilor autorităților și a datelor oficiale privind creșterea economică, situația din economie rămîne extrem de dificilă”, a declarat în cadrul conferinței de presă Vladimir Golovatiuc, deputat în parlament din partea fracțiunii PSRM.

El a menționat că la politica realizată de guvern businessul autohton reacționează prin închiderea întreprinderilor, iar investitorul străin nu vine.

În ultimii ani, în Moldova se reduc cheltuielile reale ale populației. Oamenii economisesc pentru a supraviețui.

Motivul este creșterea necontrolată a prețurilor și a tarifelor în absența unui sistem adecvat de susținere a segmentelor vulnerabile ale populației.

Deputatul a prezentat datele statistice. Dacă în luna octombrie a acestui an comparativ cu octombrie 2009, nivelul general al prețurilor a crescut cu 68%, apoi pentru unele bunuri esențiale prețurile au crescut considerabil.

Astfel, prețurile:

• la unt și ulei vegetal, precum și la zahăr au crescut cu 78-85%,

• pentru ouă – de 2,1 ori,

• la fructe în total – de 4,2 ori, inclusiv la ceapă cu 80%, la usturoi și castraveți de 3,2 ori, la roșii de 4,6 ori,

• la fructe – de 2,7 ori, inclusiv pentru struguri – de 3,8 ori,

• pentru serviciile de îngrijire a sănătății – de 2,2 ori,

• tariful pentru transportul feroviar – de 2,5 ori

• și așa mai departe.

Vladimir Golovatiuc a menționat că, dacă prețurile pentru aceste bunuri nu sînt reglementate de stat și populația poate reduce într-un fel consumul acestor produse, atunci este inacceptabil să se majoreze tarifele pentru locuințe și servicii comunale.

În perioada 2010-2017 tarifele pentru locuințe și serviciile comunale aproape s-au dublat: energia electrică s-a majorat cu 82%, apă și canalizare – de 2,5 ori, apa caldă – de 2,1 ori, încălzirea centrală – 70%.

“În special trebuie de menționat tariful la gaz din rețea pentru populație. Din 2010 pînă în prezent, acesta este majorat cu 76%. În același timp, prețul gazelor livrate de Gazprom în Moldova a scăzut mai mult de două ori în această perioadă.

În prezent MoldovaGaz plătește pentru gazul vîndut de Gazprom 174 dolari pentru 1 mie de metri cubi de gaz, iar populația plătește Moldova Gaz 346 dolari SUA. Este nedrept și din punct de vedere economic incorect”, a subliniat deputatul socialist.

Potrivit deputatului Vlad Batrîncea, Guvernul ar trebui să ia măsuri urgente pentru a opri sărăcirea populației Republicii Moldova. El a menționat că încercările autorităților de a declara creșterea economică și de a îmbunătăți situația socială și economică din Moldova sînt o minciună.

“Ei spun că salariile din republică cresc. În lei, poate arată așa. Dar din cauza deprecierii leului după furtul miliardului, salariul mediu în Moldova a scăzut cu 60 de dolari! În 2009, a fost de 335 de dolari, iar în 2017 – deja 270 de dolari.

În același timp, prețurile la medicamente, produse alimentare, servicii comunale cresc în fiecare an. În aceste condiții, vorbim despre un genocid social și politica de sărăcire pe care autoritățile actuale o întreprind față de populație”, a spus Vlad Batrîncea.

Avînd în vedere situația dificilă în care a ajuns populația țării, responsabilitate deplină pe care o poartă Guvernul și structurile subordonate, socialiștii au ieșit cu următoarele cerințe:

Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică:

1. să introducă un moratoriu privind majorarea tarifelor la energia electrică, apă și canalizare, încălzire centrală și apă caldă;

2. să reducă tariful la gazul din rețea pentru populație, ținînd seama de scăderile anterioare ale prețului la gaz primit de Moldova.

Guvernului, în comun cu ANRE:

1. să efectueze o analiză aprofundată a activității financiare și economice ale furnizorilor de servicii comunale pentru populație;

2. să elaboreze un plan de măsuri pentru asigurarea activității eficiente și rentabilă a întreprinderilor-monopoliste Apă-Canal și Termoelectrica.

Sursa: socialistii.md