SOCIALISTII AU REUSIT SA CONVINGA AUTORITATILE DE NECESITATEA PASTRARII PATENTELOR

Iniţiativa Partidului Socialiştilor de a exclude termenul limită pentru activităţile pe bază de patentă de întreprinzător a fost auzită de majoritatea parlamentară. 

După ce, încă în luna mai, fracţiunea parlamentară a socialiştilor a iniţiat proiectul de lege care prevedea susţinerea deţinătorilor de patente, astăzi, în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, a fost luată decizia de a lăsa în vigoare patenta de întreprinzător, ţinînd cont de proiectul PSRM şi avizul Guvernului, care stipulează propuneri suplimentare în acest sens. Plus la aceasta, în toamnă, după consultaţii suplimentare cu deţinătorii de patente, va fi adoptat un proiect de lege, care va completa noul mecanism. Decizia în cauză a fost susţinută în unanimitate de toţi membrii Comisiei. Astfel, începînd cu 1 ianuarie, 2017, activităţile în baza patentei de întreprinzător nu vor fi sistate. „De la 1 ianuarie, 2017 nu vor fi interzise activităţile în baza de patentă. Suplimentar, vor fi create condiţii mai bune pentru deţinătorii de patente decît erau pînă în prezent. Acestea vor fi expuse în legea, care va fi adoptată la toamnă,” a explicat preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon. 

Vă amintim că autorităţile intenţionau să interzică activităţile în baza de patentă de întreprinzător din 1 ianuarie, 2017. Această intenţie a trezit nemulţumirea reprezentanţilor micului business, care au organizat în capitală cîteva acţiuni de protest, cerînd autorităţilor să renunţe la modificările preconizate. 

Aflînd despre intenţiile autorităţilor, precum şi în urma adresărilor din partea mai multor agenţi economici, care-şi desfăşoară activitatea în bază de patentă de întreprinzător, socialiştii au elaborat amendamente la proiectul de Lege nr. 93-XIV din 15.07.98 în scopul asigurării continuării activităţii deţinătorilor de patente după data de 1 ianuarie, 2017.

După cum au menţionat reprezentanţii PSRM, în cazul refuzului de a opera modificările corespunzătoare la legislaţie, numărul şomerilor va creşte substanţial, ceea ce ar putea condiţiona creşterea cheltuielilor bugetare pentru achitarea alocaţiilor de şomaj, creşterea şomajului şi intensificarea exodului din ţară a populaţiei apte de muncă.

Comunicat de presă al PSRM