SOCIALISTII AU PROPUS TESTAREA SISTEMULUI DE BILETE ELECTRONICE

Consilierul Municipal al Partidului Socialiștilor din RM Nichita Țurcan a propus, în cadrul conferinței de presă din 17 septembrie, testarea sistemului de bilete electronice unice pe liniile autonome de transport public din Chișinău.

Nichita Țurcan a amintit că pe 22 decembrie 2017, șeful direcției transport și căi de comunicare din primăria capitalei a promis că la mijlocul lunii septembrie 2018, locuitorii Chișinăului deja vor putea utiliza biletul electronic. Această declarație a fost făcută la ședința Consiliului Municipal Chișinău, unde a fost votat conceptul actualizat de introducere a biletului electronic.

În cadrul acestei ședințe a fost creată o comisie, din care făceau parte vice-pretori, consilieri municipali, reprezentanți ai transportului urban, ai societății civile, profesorii ai universității tehnice. Această comisie avea drept scop elaborarea proiectului final. Însă, la nici o ședință a comisiei, din ultimile nouă luni, nu au participat nici reprezentanții primăriei, nici a parcurilor de troleibuze sau autobuze.

”De ce? Totul este foarte simplu. Nimeni nu vrea să se despartă de banii în numerar. Nimeni, astăzi, nu o să ofere niște date statistice reale despre fluxul de pasageri, pentru că ele nu există. Schema este următoarea, dumneavoastră achitați pentru bilet, banii sînt colectați de către conductor, care îi transmite incasatorului, apoi banii merg spre parcul de troleibuze și sînt fixate veniturile zilnice”, a declarat consilierul municipal al PSRM.

El a menționat despre scandalul recent cu vînzarea biletelor false în transportul public din Chișinău – ele nu puteau fi deosebite de cele adevărate. Un grup de conductori tipăreau bilete și le vindeau. Cu un asemenea sistem de colectare de bani, furtul este posibil.

De asemenea, Nichita Țurcan a anunțat că 43% din venitul biletelor pentru transportul public merge spre cheltuielile aferente, inclusiv pentru tipărirea biletelor. În alte orașe, ponderea acestor cheltuieli constituie de regulă 9%.

În condițiile în care serviciile primăriei ignoră acest proiect, consilierul PSRM a propus testarea introducerii biletului electronic pe liniile autonome de transport public din Chișinău: ”Și vom vedea, cum acestea funcționează”.

Consilierul – socialist afirmă că sistemul de bilete electronice unice este foarte convenabil pentru toate categoriile de vîrstă din Chișinău. Nichita Țurcan a numit 5 avantaje pentru oraș: unificarea plăților pentru transport; imposibilitatea primăriei de a omite bani; obținerea cifrelor reale a fluxului de pasageri, care va ajuta la optimizarea traficului; capacitatea de a urmări fiecare unitate de tehnică; reducerea costurilor, care vor fi investite în reînoirea parcului de transport public din capitală.

Sursa: socialistii.md