SOCIALISTII AU DEZVALUIT NOI SCHEME PRIVIND TERENURILE DE PAMINT LA CHISINAU

Consilierul PSRM, Alexandr Odințov, a relatat despre terenul de pămînt de 5,7 hectare de lîngă aeroportul din Chișinău, care în 1994 a fost cumpărat de societatea pe acțiuni, iar în 2010 lotul a fost privatizat pentru suma de 68 mii lei prin decizia instanței. În 2013, acest teren a fost transferat din agricultură pentru construcții, iar atunci compania a trebuit să plătească 7 milioane de lei sub formă de despăgubiri la bugetul municipal.

Consilierul a menționat că pînă în ziua de azi plata compensațiilor nu a fost făcută. În pofida acestui fapt, compania a solicitat primăriei obținerea autorizației pentru construirea unui orășel rezidențial de elită.

“Nu este pentru prima dată cînd primăria, din motive dubioase, nu se adresează în instanță împotriva agenților economici pentru colectarea datoriilor. Aici, schema de corupție este clar vizibilă”, consideră Odințov.

Potrivit lui, socialiștii se vor adresa la Centrul Național Anticorupție, cerînd să afle de ce primăria nu cere datoriile de la agenții economici.

Consilierul a mai spus despre terenul din strada Docuceaev, unde se află piața.

“Acum se construiește un centru comercial, iar terenul, fără decizia Consiliului municipal, a fost transmis unei alte companii. Dacă acest teren a fost vîndut printr-o licitație, o anumită sumă trebuia să ajungă la bugetul municipal, cu ajutorul căreia puteau fi implementate o serie de programe sociale”, a menționat socialistul.

Odințov consideră că o lungă perioadă de timp, licitațiile nu au fost desfășurate în mod deliberat, astfel încît să fie posibil să se jefuiască terenurile municipale și să se desfășoare scheme frauduloase. Dacă e să administrezi în mod eficient și competent colectarea impozitelor, să efectuezi licitații pentru vînzarea terenurilor, dacă e să te adresezi guvernului cu o propunere de majorare a prețului standard al terenului și chiriei, atunci în buget vor apărea fonduri pentru implementarea programelor sociale”.

Sursa: socialistii.md