SOCIALIST-COMUNISTUL DODON SE ÎNTOARCE ÎN MATCĂ

Lipsit de orice perspective politice, vagabondează, la comandă, prin Parlament şi jocuri de culise

Autor: Kurt SOLOVIOV

Figura politicianului Igor Dodon ar fi doar una tragi-comică dacă nu ar conţine şi elemente antinaţionale periculoase. Costisitoarele lui manifestaţii stradale, de protest, îl fac pe orice om necăjit să se întrebe de unde are atîte mijloace financiare ca să-şi mobilizeze „susţinătorii”. În numele cărui ideal sau politician ar mai ieşi vreun moldovean în stradă la vreun miting? La nici unul de teapa lui Dodon, fiţi siguri!

Dodon este o construcţie politică bizară, artificială şi lipsită de conţinut. Pare că este folosit doar pentru zgomot şi „diversificări” de opinii partinice folositoare doar PCRM, dar şi grupurilor obscure din Rusia care se vede că îl folosesc la greu. Au ştiut Vladimir Voronin şi Mark Tkaciuk pe cine să detaşeze, „în interes de serviciu politic”, din PCRM! Chipurile în calitate de trădător!

Acum începe să se vadă mai bine că Dodon n-a ieşit niciodată din matca proteguitoare a „babacului”, „papa”, cum îi spun docil omuniştii lui Voronin. Dodon „a fost lăsat” să emigreze din PCRM poate şi fără ca el să înţeleagă prea bine ce i se întîmplă. Ca politician, este o nulitate absolută. Probabil că şi pe asta s-a mizat. În cazul în care ieşea de sub control, ar fi fost lăsat fără nici o remuşcare în sauna socialiştilor pe care crede că-i conduce. În perspectiva alegerilor şi a nerevenirii lui la „papa”, şi-ar mai aminti cineva de Dodon la fel cum îşi aminteşte Tkacik perechea de ciorapi pe care şi-a schimbat-o pe data de 21 Februarie 2011.

În aparenţă, Dodon este un om destul de harnic, dar cine nu ar fi la fel dacă i s-ar pune la dispoziţie posibilităţile ce-i sunt oferite lui? Să fim serioşi, nu oricine-şi permite sedii de partid luxoase aşa cum are partidul lui de buzunar! El personal trăieşte foarte bine. Atît de bine, încît îi curge untura de pe faţa lui mereu preocupată de grija truditorilor de rînd! Nu prea eram la curent cu procesul electoral din Moldova din acea vreme, dar am constatat că era gata-gata să ajungă şi primar al Chişinăului. Ar fi fost la fel ca şi cu Chirtoacă, adică tot dezastru, numai că sub administraţia lui s-ar fi furat ceva mai ştiinţific. Chirtoacă o face pe faţă cu comuniştii prin Consiliul Municipal, dar să fi văzut cu ce aere docte construia „inginerii economice” Dodon. Iată acesta ar fi fost „koneţul” Chişinăului. Astfel încît, deşi nu ne place Chirtoacă, mai bine rămîne el, deocamdată, la cîrma capitalei.

Probabil că acesta-i motivul pentru care Tkaciuk nu l-a lăsat pe Igor ot Lozova să ajungă primar, preferînd să-l destineze altui proiect. S-o fi gîndit că-l scapă din mînă, cine ştie?! Da, Dodon este dispus să revină, pe căi ocolitoare, în matca PCRM, numai că el nu poate fi controlat de Tkaciuk, la modul real, căci Voronin trebuie să rămînă doar cu iluzia puterii.

De ce nu-i serios Dodon, minte şi este incapabil să se adapteze realităţilor?

După ce a „părăsit” PCRM, Dodon, dacă era cu adevărat un vizionar, un politician capabil să înţeleagă necesităţile, provocările realităţilor contemporane, ar fi făcut din Partidul Socialiştilor o forţă politică de stînga de tip european. Moldova are nwevoie de o asemenea forţă. La felul antinaţional cum se transformă PCRM, R. Moldova trebuie să aibă o formaţiune politică de stînga de tip european şi naţional totodată. Pentru că întreaga stîngă politică din Moldova este curat antimoldovenească de peste 20 de ani. Dodon, lacom neomeneşte de bani, nu-i capabil de aşa ceva! El nu concepe că R. Moldova are nevoie să se civilizeze la standarde europene. Se vede numai pe sine, este atent doar la propria-i bunăstare, la propriul confort, căci cum altfel poate fi interpretată mojicia cu care şi-a asigurat asfaltarea doar a unei dîre din şoseaua care-l duce în satul natal, ca să nu-şi strice suspensiile maşinii? Dar casa cu cîteva etaje pe ce bani a construit-o, nu cumva din privatizarea ciudată a Hotelului „Naţional”?

Este uşor de bănuit că „un centru de comandă” i-a dat ordin să se alăture lui Voronin după ce, anterior, cînd „l-a trădat”, s-au certat, batjocorit şi înjurat reciproc ca la Piaţa Centrală. Ireversibilitatea integrării europene a Moldovei a devenit clară după ce comuniştii au fost alungaţi de la guvernare. Acum, Dodon este şi el activat, avînd şi „răget de parlamentar”, dar şi ca o aşa-zisă „grupare din mai multe altele”, ca să facă tot posibilul spre a compromite şansele reale ale Moldovei la summit-ul de la Vilnius.

Ei cred că pot zădărnicii şansele integrării europene prin simularea faptului că în această ţară ar fi o multitudine de partide şi organizaţii civice care se opun. A fost suficient ca „papa Voronin” să lanseze chemarea pentru unificarea forţelor de stînga pentru ca, la comandă, Dodon să răspundă: „Prezent! La ordin, tovarăşe general!”

Reţineţi, în toată această istorioară, amănuntul că solicitarea lui Voronin intră într-o totală contradicţie cu încrederea pe care acesta o are exclusiv în potenţa PCRM. În virtutea aceleiaşi încrederi, amintiţi-vă că Voronin, avînd cîştigate 60 de mandate în 2009, nu a vrut să negocieze atragerea măcar a unui singur mandat de deputat, de care avea nevoie ca să-şi mai facă iarăşi de cap, legal, la conducerea Moldovei! Liderul comunist a crezut permanent că toţi sunt obligaţi să i se închine necondiţionat. Ce se întîmplă acum? Nu cumva Voronin a ajuns în situaţia de a se conforma unor ordine spre a-şi asigura protecţia familiei, a averii...? Cum îşi va reface, de ochii lumii, colaborarea cu Dodon?

La chemarea lui „papa”, Dodon i-a răspuns: „Trebuie să lăsăm ambițiile și frustrările personale, trebuie să discutăm pentru binele societății. PSRM e gata să se alăture declaraţiilor şi acţiunilor cu PCRM şi alte partide de stînga ce au acest scop”, a spus Dodon.

În continuare, PSRM a remis presei şi o declaraţie venită din partea Comitetului Executiv al partidului, în care se spune: „Suntem gata să răspundem pozitiv şi la apelul preşedintelui PCRM Vladimir Voronin, de a crea un front comun în campania politică împotriva alianţei de guvernare. (…) PSRM susține întru totul obiectivul de integrare în Uniunea Vamală și integrarea euroasiatică. Partidul Socialiștilor este singurul partid reprezentat în Parlament în documentele de program ale căruia este expres scris că obiectivul politicii externe este integrarea în organizațiile din Est. Acest lucru a fost confirmat odată în plus de rezoluția Congresului din 3 August 2013. Totodată, deja de două săptămîni, PSRM desfășoară o amplă campanie la nivel local de informare a cetățenilor în ce privește beneficiile integrării eurasiatice, dar și starea de lucruri, riscurile în legătură cu acțiunile și decizia unilaterală a guvernării de a parafa documentele secrete la Vilnius.”

Acum este clar pentru toată lumea cum socialist-comunistul Dodon vrea să întoarcă Moldova în beznă, să-i blocheze calea spre civilizaţie şi, la fel ca şi Voronin, s-o izoleze de întreaga lume democratică. Aceeaşi lume care ne-a ajutat să depăşim falimentul în care lăsase ţara Voronin şi acelaşi Dodon, în 2009!