„SOBOLANII” SI PLATFORMA DA SAU MOLDOVA IN STARE DE ASEDIU

Occidentalii au constatat că guvernanţii nu au îndeplinit condiţiile înaintate de ei. De ce îi menajează?

Autor: Mihai CONŢIU

Să fim bine înţeleşi: nu sînt activist al Platformei DA, ci doar un simpli jurnalist care constată evidenţele – protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale sînt strigătele de durere ale tuturor moldovenilor umiliţi şi jecmăniţi de absolut toate guvernările corupte instalate la Putere încă din anul 1991.

Mulţi dintre tinerii de astăzi habar nu au de faptul că sînt încă manipulaţi subversiv şi cinic de către aceeaşi şobolani nomenclaturişti ai fostei nomenclaturi sovietice.

Mulţi dintre tinerii de astăzi nici nu ştiu ce a însemnat fosta putere sovietică şi nici de ce privilegii s-au bucurat aceşti şobolani bătrîni care pozează în înţelepţi şi democraţi.

Mulţi dintre tinerii de astăzi habar nu au cine au fost „deschizătorii” democratici ai independenţei statului Republica Moldova, care au fost Mircea Snegur şi Petru Lucinschi, ale căror „progenituri democratice”, pe lîngă ei, indirect, mai au de spus un cuvînt decisiv în proiecţia viitorului Republicii Moldova.

Da, este adevărat că protestatarilor Platformei DA le lipseşte autoasumarea de către cineva a calităţii de lider incontestabil, dar oare chiar asta să fie o necesitate? Fără cioban naţiunea moldavă nu poate? Am vaga bănuială că protestele pot fi înăbuşite, indiferent de mijloacele utilizate de către autorităţi, poate chiar şi din cauza unui anumit egocentrism al organizatorilor. Nu reuşesc să-şi multiplice revendicările prin cooptarea, chiar acaparatoare, a mai multor voci vizibile pe singurul post de televiziune care-i susţine. Există riscul căderii în derizoriu. Autorităţile abuzive asta şi aşteaptă! Iar sperietoarea cu pericolul venirii la putere a partidelor de stînga, pro-ruseşti este pură tehnologie de birou. Sînt mai buni Plahotniuc, Ghimpu sau Streleţ decît Dodon, Petrenco sau Usatîi? Să fim serioşi! A venit Grigorievs de la NDI să-l înlocuiască pe Socor cel de Pretutindeni. Doi manipulatori şireţi bine plătiţi de Moldova!

Între timp, atacurile împotriva protestatarilor se înmulţesc şi îşi caută justificări „docte sau juridice”. În seara zilei de Marţi, la emisiunea Lorenei Bogza de la PRO TV, ÎnProfunzime, l-am văzut pe premierul Valeriu Streleţ, a cărui prestaţie m-a făcut să mă întreb: oare Streleţ a plecat cumva de la PLDM şi s-a înscris în PD? Asta chiar dacă îl critica pe predecesorul lui, Iurie Leancă, o „sculă” a lui Vladimir Plahotniuc.

Dincolo, la postul de televiziune Publika, la emisiunea Fabrika, simultan şi parcă în ton cu Streleţ, am văzut figurile penibile ale unora ca Roman Mihăeş sau scriitorul Andrei Strîmbeanu, care vorbeau cu un dispreţ arogant despre protestele din Piaţă. Plahotniuc ştie să-şi mobilizeze slugile mediatice, Platforma DA de ce nu-şi capacitează la maxim personalităţile care o susţin şi nu le scoate în prim-plan? Cine este tehnologul pe aici?!

Pentru mine, ca român şi deţinător şi al cetăţeniei moldoveneşti, este inexplicabil faptul că un reputat jurnalist şi cunoscător de carte cum este Cristian Tabără, realizator de emisiuni şi invitat permanent la Publika Tv, s-a transformat, „pe teren inamic”, în jurnalist-propagandist al intereselor lui Plahotniuc. Tabără este suficient de inteligent ca să nu ştie că Moldova se află în debandada actuală, în primul rînd, din cauză că stăpînul de la Publika Tv a capturat acest stat. Cum poţi să realizezi o emisiune ca Agenda Europeană, aşa cum o face Tabără, ştiind că agenda proeuropeană a Moldovei este blocată de Plahotniuc, care ţine statul în captivitate, prin dominaţia sa personală asupra Justiţiei, Procuraturii, CNA, CNI BNM etc.?

Dar dacă aceste proteste izbutesc, spre ce alte stipendii vor mai putea alerga Mihăeş, Strîmbeanu, Cauia lui Andrei Galben ca lămîiul de corupţie în educaţie sau chiar Tabără? Pe Strîmbeanu chiar că nu-l înţeleg! La vîrsta sa! Ce-i mai trebuie? Oare nu ştie că este la o vîrstă cînd ar fi firesc să se dedice înţelepciunii, adevărului şi să renunţe la curvăsăria politică? Are o pensie suficientă pentru chefir şi franzelă de 3,5 lei!

Fiţi atenţi aici! La Publika Tv, Roman Mihăieş, comentatorul politic de buzunar al oligarhului, a spus: "Duminică (13 Septembrie; n.a.) în Piaţă a răsunat îndemn la blocarea unor instituţii de stat cum ar fi Guvernul şi la greva generală. Filosofia este simplă. Se creează intensitate în protest în timp, care culminează cu blocarea puterii de stat, este o miză greşită pentru că nu există, repet, o masă critică de cetăţeni care să susţină această Platformă."

Alexandru Cauia, decanul Facultăţii de Drept de la ULIM, a zis că: "Deja unele acţiuni ale reprezentanţilor acestei Platforme ar putea fi înscrise sau ar putea fi încadrate în chemarea la dezordini în masă sau chemarea către răsturnarea violentă a ordinii de drept." Hărnicuţ băiatul acesta al lui Galben ca lămîiul!

"Am observat un lucru, ceea ce e foarte grav, liderii acestei Platforme nu sînt pentru dialog, asta este rău din cale afară. Ei nu sînt pentru dialog, ei vor numai să-i dea jos pe ăştia", a mai grăit-a şi scriitorul Andrei Strîmbeanu. 

Care dialog şi cu cine? Cu cei care au furat miliardul de Euro? Cu stăpînul din umbră al Republicii Moldova, Plahotniuc, sau cu slugile sale care conduc Parlamentul, Procuratura, Justiţia etc.? Platforma DA, în cazul în care este dispusă să meargă pînă la capăt, chiar că este obligată să declanşeze nu dezordini în masă, ci o autentică revoluţie împotriva şobolanilor. Acum este momentul deratizării totale a aceste ţări de către toţi aceşti şobolani roşii!

Întreaga presă internaţională scrie cu simpatie şi obiectivitate despre protestele Platformei DA, iar cei nominalizaţi mai sus, slugile oligarhului, se pişă împotriva vîntului. Chiar dacă Platforma DA va fi neutralizată, revendicările ei sînt reale şi vor persista ani îndelungaţi, pe mai departe.

În timp ce servitorii intereselor lui Plahotniuc declarau cele amintite mai sus, merită să vă expun, din multitudinea de observaţii externe faţă de ceea ce se întîmplă acum în Republica Moldova, şi următoarele:

La o sesiune a Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, de la Geneva, înaltul Comisar al ONU, Zeid Ra'ad al-Hussein, a cerut autorităţilor Republicii Moldova un răspuns imediat la revendicările înaintate de către protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN).

„În Republica Moldova, cer răspunsuri imediate, fundamentate în domeniul drepturilor omului, care să răspundă revendicărilor poporului privind gravele greşeli la gestionarea fondurilor publice, lipsa de transparenţă etc. Dacă nu vor fi tratate cu responsabilitate, aceste îngrijorări ar putea duce la o polarizare a societăţii, deteriorare a drepturilor omului cît şi la instabilitate politică şi economică”, a declarat Ra'ad al-Hussein.

În tot acest timp, premierul Streleţ declară: „Sîntem cu toţii în aceeaşi barcă. Din păcate, această barcă a ajuns într-o stare critică şi ne ducem toţi la fund: şi protestatari, şi guvernanţi. Aş face un apel (către protestatari – n.r.) să conştientizeze această situaţie, să creadă în sinceritatea intenţiilor noastre şi în paşii pe care i-am făcut (Guvernul Streleţ - n.r.). Noi chiar dorim să schimbăm situaţia. În opinia mea, e un moment crucial, unic. Niciodată nu s-au mai adunat atît de multe circumstanţe nefaste care planează asupra ţării noastre”.

Te umflă rîsul pînă te pufneşte plînsul de durere! Aceeaşi barcă? Păi de cînd protestatarii sînt în aceeaşi barcă sau tabără cu cei care au furat miliardul de Euro, care stăpînesc Justiţia, Procuratura, CNA şi altele?

„Noi chiar dorim să schimbăm situaţia”, spune Streleţ. Foarte bine, dar dacă sînteţi oneşti de ce nu demisionaţi ca să o schimbaţi într-adevăr?

Închei prin a mă întreba: al cui premier este Streleţ – al tuturor moldovenilor, al propriilor sale închipuiri sau al lui Plahotniuc? Se pare că ultima variantă este cea mai credibilă! Streleţ l-a urmat pe Sandu Grecu. Probabil că ambii au miros de cîine.

Acum este momentul deratizării totale a aceste ţări de către toţi aceşti şobolani roşii!