SOARELE SE ROTESTE?

Primul savant care a explicat acest proces a fost astronomul italian Galileo Galilei (1564-1642). Răspunsul este ,,da", Soarele se roteşte, însă mult mai lent decît Pămîntul. Planeta noastră are nevoie de aproximativ 24 de ore pentru a realiza o rotaţie completă în jurul propriei axe, însă dat fiind faptul că Soarele nu este un obiect solid, asemenea multor planete, rotaţia sa este mult mai greu de studiat. ,,Din moment ce Soarele este o minge de gaz/plasmă, el nu se roteşte în mod rigid, cum se întîmplă în cazul planetelor şi sateliţilor", susţin cercetătorii NASA.

Soarele este împărţit în mai multe zone şi straturi, fiecare dintre regiuni deplasîndu-se cu viteze diferite. În medie, astrul solar se roteşte în jurul propriei axe o dată la fiecare 27 de zile. Cu toate acestea, zona corespunzătoare Ecuatorului se învîrte cel mai rapid: durata completă de rotaţie este de aproximativ 24 de zile. Pe de altă parte, durata de rotaţie a polilor poate depăşi 30 de zile. Straturile interioare ale Soarelui se învîrt mai repede decît cele exterioare, spun astronomii americani.

În anul 1612, Galileo Galilei observa un fenomen neobişnuit: petele de pe suprafaţa Soarelui îşi modificau poziţiile de-a lungul timpului. Astfel, era demonstrat pentru prima dată faptul că astrul solar se roteşte. Petele solare apar în momentul în care plasma din compoziţia Soarelui interacţionează cu cîmpul magnetic al acestuia. În urma acestui proces pot rezulta explozii solare. 

Deşi mulţi ar crede că temperatura de la nivelul petelor solare este mare, aceasta este de fapt mult mai scăzută în comparaţie cu celelalte regiuni ale suprafeţei Soarelui. Conform măsurătorilor realizate de astronomii NASA, temperatura de la nivelul petelor solare este cuprinsă între 2760 şi 4150 de grade Celsius, în timp ce în zonele învecinate a fost înregistrată o medie de aproximativ 5480 de grade Celsius.

Sursa: livescience.com