SOARELE A INTRAT ÎN "ADORMIRE", EXPERŢII SÎNT ULUIŢI. CARE ESTE EFECTUL ÎNFRICOŞĂTOR ASUPRA OMENIRII

Activitatea Soarelui a scăzut la cea mai mică intensitate din ultimul secol, oamenii de ştiinţă fiind uluiţi de acest aspect. Ei susţin că planeta poate intra într-o eră glaciară scurta, scrie Ziare.com.

"Sînt fizician în domeniul solar de 30 de ani şi nu am văzut niciodată aşa ceva. Dacă te uiţi înapoi cînd Soarele a fost la fel de inactiv, trebuie să te întorci in timp aproximativ 100 de ani", spune specialistul Richard Harrison, conform news.com.au. El este şeful departamentului de fizică spaţială de la laboratorul Rutherford Appleton, din Oxfordshire, Marea Britanie.

Perspectivă înfricoşătoare pentru omenire

Acest aspect este incredibil, căci Soarele a intrat în maximul ciclului lui de 11 ani, activitatea astrului nostru fiind, teoretic, mai intensă acum. După acest "maxim solar" urmează o perioadă de activitate solară minimă.

Expertul Mike Lockwood, de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, spune că Soarele poate deveni din ce în ce mai liniştit. El compara situaţia de acum cu cea de la sfîrşitul secolului al XVII-lea, atunci cînd Soarele a intrat intr-o fază deosebit de liniştită, cunoscută sub numele de "Maunder Minimum".

O nouă Mini-Eră Glaciară?

big_56375 copy.jpg

Atunci, acea perioada solară a coincis cu ierni foarte friguroase înregistrate în Europa, iar Marea Baltică şi fluviul Tamisa au îngheţat. Mulţi au spus despre acea perioadă că a fost o adevărată Mini-Eră Glaciară.

Acum, experţii se tem de o noua perioadă similară cu cea din secolul al XVII-lea. Profesorul Lockwood spune că frigul de atunci se poate repeta, Europa fiind cel mai expus continent în faţa unui asemenea pericol. Astfel, iernile pe care le vom avea pe continentul nostru pot fi din ce în ce mai reci.

Sursa: RevistaPresei