SLUGOII MEDIATICI MOBILIZATI PENTRU CONSOLIDAREA STATULUI MAFIOT

Uninominalii nominalizaţi de Plahotniuc

Este de-a dreptul impresionant numărul jurnaliştilor şi comentatorilor politici pe care Vladimir Plahotniuc i-a transformat în cele mai umile şi periculoase slugi. Avînd în proprietate patru posturi de televiziune şi vreo trei de radio, cel mai detestat politician moldovean, urît efectiv de aproape întreaga suflare naţională, le oferă servitorilor lui mediatici retribuţii consistente şi şansa unei relative notorietăţi. Dacă dispare el, dacă este închis, ei rămîn de izbelişte, iar asta pentru că Plahotniuc i-a murdărit, i-a umilit, i-a compromis şi i-a transformat în cele mai odioase, sinistre figuri. Tocmai şi acesta este motivul pentru care luptă cu disperare pentru ca Plahotniuc să cîştige războiul pe care l-a declanşat împotriva RM. Pentru ei, onoarea, demnitatea, moralitatea şi respectul faţă de propriul popor sînt concepte pur poetice, nu norme umane obligatorii pentru orice om civilizat.

După cum bine se ştie, la ora actuală, prin voinţa exclusivă şi dictatorială a lui Plahotniuc, furtul miliardului, recuperarea lui şi pedepsirea făptaşilor nu mai reprezintă o prioritate naţională, o chestiune gravă a cărei soluţionări este aşteptată, recomandată şi monitorizată de către absolut toţi partenerii de dezvoltare occidentali ai RM. Acum oligarhul, spre a-şi asigura rămînerea şi pe viitor a RM în captivitatea lui, a născocit o nouă „prioritate naţională” – votul uninominal. Acum toate televiziunile lui, dar şi celelalte, (de, legea publicităţii!) dezbat pasional oportunitatea sau inoportunitatea introducerii unui astfel de sistem de votare. Pînă la viitoarele alegeri parlamentare, dar şi după, miliardul furat şi Aeroportul înstrăinat abuziv nu vor mai prezenta absolut nici un interes, căci el ştie că moldovenii se resemnează uşor, uită uşor şi iartă uşor. Din fatalism mioritic.

Orice iniţiativă legislativă majoră, aşa cum se întîmplă în toate ţările democrate şi civilizate, mai poate fi supusă unei consultări publice, cu societatea civilă. Plahotniuc, însă, invocînd „solicitările şi sprijinul” unor fantomatice ONG-uri, dar care îi sînt subordonate, a recurs la un procedeu abuziv, dement şi disperat – îşi promovează electoral iniţiativa legislativă de introducere a votului uninominal prin filmuleţe video de propagandă difuzate, contra cost, prin posturile moldoveneşti de televiziune! Unde s-a mai pomenit aşa ceva? Şi prin asta, Plahotniuc ne demonstrează că vrea să transforme RM într-un ospiciu, adică într-un balamuc.

Toţi consilierii, comentatorii şi jurnaliştii lui slugarnici, zi de zi, se întrec în a explica poporului, „profesionist, în cunoştinţă de cauză şi cu înţelepciune didactică”, avantajele votului uninominal. Eficienţa manipulării psihologice în masă a moldovenilor este garantată, cred ei, prin aceea că oamenilor li se induce falsa iluzie că dacă-şi vor alege singuri deputaţii, în mod nominal, vor avea şi PUTEREA de a-i demite. Prin asta, Plahotniuc şi argaţii lui mediatici vor să-l facă pe moldovean să se simtă puternic, responsabil şi cu putere de decizie. Nimic mai fals! Cînd Plahotniuc le-a spus moldovenilor că îşi vor alege deputaţi din raioanele lor, nu candidaţi străini impuşi de la Chişinău de către partide, a fost relativ sincer. El are subordonaţi politruci cumpăraţi în fiecare raion. O dată ajunşi în Parlament, aceşti servitori provinciali vor executa fără absolut nici un comentariu ordinele oligarhului. În această situaţie, vom avea de-a face cu „uninominalii nominalizaţi de Plahotniuc”.

Toţi „gurăii”, „ciurii”, „nichtuşii” şi spiriduşii din subordinea casieriei oligarhului, a căror menire este de a-i convinge pe moldoveni că Plahotnuc este reîncarnarea lui Winston Churchill, apără şi justifică iniţiativa uninominalului ordonat de oligarh ignorînd o realitate brutală: această iniţiativă legislativă aparţine unui politician urît de peste 95% din populaţia ţării, care controlează direct Guvernul, Parlamentul, Justiţia, Procuratura, Curtea Constituţională, CNA, Fisc, Vamă etc. Singura lui mică problemă este aceea că Preşedinţia nu i se închină sub nici o formă.

În pofida faptului că socialiştii, în corpore, şi liberalii supusului Ghimpu nu vor vota această iniţiativă, Plahotniuc va avea o majoritate de parlamentari slugi care va vota la ordinul lui. Cel mai probabil, lui Ghimpu i se va păstra „imaginea de om curat şi cinstit” care nu va vota „din convingere”, numai că, dacă va fi nevoie, se vor găsi cîţiva deputaţi liberali care vor părăsi chiar şi partidul „din cauză că Ghimpu îl conduce dictatorial” şi vor vota ce le cere Plahotniuc. Aceleaşi adeziuni vor mai fi cumpărate de Plahotniuc şi de la generoasa rezervă de cadre a PCRM.

 

Uninominalul eşuat la români şi cel oligarhic din RM

Recent, Victor Nichituş, jurnalist de origine română moldovenizat şi care scrie în limba română cu gramatica unui angrosist din Tiraspol, care este şi desemnat drept servitor mediatic credincios al lui Plahotniuc, după ce fundul „diviricean” al lui Filat i-a devenit inaccesibil săruturilor pătimaşe, a sărit, la ordin, în apărarea votului uninominal. Potrivit lui, „80% dintre moldoveni ar susţine modificarea sistemului electoral, conform sondajelor de opinie”. Aici sondajele de opinie ale lui Plahotniuc se îmbrăţişează ca-ntr-un viol cu cele ale Maiei Sandu.

Aici, „Nichituşul lui şi al lor” ignoră adevăratele sondaje, pe cele care-l situează pe oligarh într-o antipatie populară de peste 90%, că peste 80% vor alegeri anticipate de mult, de dinainte de ideea cu uninominalul despre care habar nu au, că PDM nu ar trece pragul electoral etc. Pe 8 Martie, la Publika TV, ex-premierul penal al României, Victor Ponta, i-a oferit prietenului şi partenerului său Plahotniuc un mărţişor simbolic, susţinîndu-l în iniţiativa cu uninominalul. Nichituşul moldovenizat şi plagiatorul şi aventurierul politic penal Ponta nu le explică însă moldovenilor că experimentul cu votul uninominal a fost unul ratat şi în România, ţară încă destul de coruptă, dar oricum mai responsabilizată politic decît RM şi net superior plasată în lupta împotriva corupţiei. Dacă în România uninominalul a adus un surplus de parlamentari şi de bandiţi, în RM, acest sistem va aduce nişte momîi, nişte trupuri umblătoare şi slugarnice în faţa oligarhului, dar ţanţoşe în faţa propriilor familii şi prietenilor şi mulţumite de profiturile din hoţiile la care li se va da acces.

În încheiere, revenind la procedeul electoral diabolic de spălare a creierelor moldovenilor prin difuzarea de filmuleţe publicitare favorabile votului uninominal ordonat de Plahotniuc, vă ofer un exemplu mediatic românesc, în contextul în care clipurile video propagandistice ale oligarhului sînt difuzate, contra cost, şi de posturile TV nesubordonate lui. Pe fundalul protestelor naţionale antiguvernamentale din România, printre altele, există un post de televiziune, România TV, care minte, trunchiază realităţile şi manipulează telespectatorii prin cele mai murdare procedee în favoarea guvernaţilor penali. Postul cu pricină a fost amendat de mai multe ori, dar continuă cu manipulările întrucît mărimea amenzilor nu depăşeşte costul unui minut de publicitate. În aceste condiţii, protestatari revoltaţi au cerut firmelor, companiilor să nu mai plătească publicitate acestui post de televiziune, iar acestea s-au conformat.

Ştim foarte bine că piaţa de publicitate de aici este controlată majoritar de Plahotniuc, dar ne întrebăm: oare posturile de televiziune nesubordonate oligarhului nu-şi pot permite să renunţe la banii pe care interpuşii săi îi plătesc pentru a difuza filmuleţele propagandistice favorabile uninominalului? Întrebăm doar!

Mihai CONŢIU